Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Rött på börsskärmarna i Kina. Börserna i Kina hör till de största förlorarna i år. Shanghais kompositindex har backat 25 procent till och med den 27 december. Arkivbild.

Stökigt år på världens börser

Världens börser har skakat under 2018 med betydligt kraftigare svängningar än vi är vana vid. Handelskrig, politisk osäkerhet och global konjunkturoro har präglat börsåret. Börserna i Kina och Turkiet finns bland de största förlorarna. Indien och Brasilien hör till undantagen.

Efter år med relativt jämna och stadiga börsuppgångar på många av de ledande börserna kom hösten 2018 och vände upp och ner på ordningen.

- Det har varit ett väldigt stökigt och dåligt börsår, summerar Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Det faktum att flera centralbanker, inklusive Riksbanken, har höjt räntorna något har påverkat investerarna. Även handelskonflikten mellan USA och Kina, som ännu inte fått någon lösning, har varit en central fråga.

- Året har kännetecknats av en osäkerhet kring var den globala konjunkturen är på väg, säger Johanna Kull.

Svagt på tillväxtmarknader

Med undantag för några länder lyser siffrorna på börsskärmar på alla kontinenter rött när 2018 går mot sitt slut. Länder som Kina, Turkiet och Argentina sticker ut bland förlorarna.

- Det har varit ett svårt år för tillväxtmarknaderna, säger Johanna Kull.

Den starka dollarn påverkar de länder som har stora lån i den amerikanska valutan.

Främst bräckliga statsfinanser har gjort att värdet på den argentinska peson har halverats och sänkt värdet på investeringar på den argentinska marknaden.

Teknikjättar tappar

Utvecklingen på den tongivande USA-börsen har präglats av att teknikjättar som Apple och Facebook har haft det tufft.

- De senaste åren har techbolagen generellt drivit de amerikanska börserna men i år har det uppstått en del frågor kring deras värderingar. Och så har förtroendet för många bolag sviktat, i synnerhet för Facebook där det har varit säkerhetsskandal på säkerhetsskandal, säger Johanna Kull.

Till de marknader som har klarat sig något bättre i år hör exempelvis Indien och Brasilien.

- Indien har en stor inhemsk ekonomi och är inte lika exportberoende som till exempel Kina, säger Johanna Kull.

Båda marknaderna hör till sådana som relativt få svenskar investerar i, enligt henne.

- Brasilien är väldigt volatilt och Brasilien-fonder är typiskt sådana som man vissa år ser på vinnarlistan och andra år på förlorarlistan.

Fortsatt oro

Inför 2019 är det många globala investerare som vänt sina blickar mot tillväxtmarknader framför allt i Asien.

- Det är där man ser störst potential eftersom de har fallit så pass kraftigt i år. Många marknader är prissatta ganska lågt, säger Johanna Kull.

Men hon tror som många andra att man kan räkna med att börsoron hänger med en bit in på nästa år.

- Kärnfrågan handlar om vart konjunkturen är på väg och kring företagens vinster. Frågan är hur stor avmattningen blir under nästa år. Så länge det finns frågetecken där får vi nog räkna med stökiga börser, säger Johanna Kull.