Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svensk näringslivsdelegation på väg till Trump och Vita huset. Arkivbild.

Ståltullar hett i Löfvens möte med Trump

När Stefan Löfven tas emot av Donald Trump i Vita huset är hotet om amerikanska ståltullar och handelskrig en given punkt. Löfven kommer till mötet efter förberedelser med EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Handel var redan före Trumps twittrande om strafftullar på stål (25 procent) och aluminium (10) bestämt som ett huvudämne när Löfven möter Trump. Men de senaste dagarnas utspel från presidenten har gjort ämnet brännande aktuellt, kryddat med hot om extra avgifter för europeiska bilar som importeras till USA.

Haft genmgång

Löfvens besök i Vita huset kommer att följas noggrant i en lite vidare krets eftersom han är den förste EU-företrädaren att möta Trump efter dennes tullhot. Under måndagen hade statsministern en genomgång med Cecilia Malmström om hennes och EU-kommissionens försök att förklara för den amerikanska administrationen att strafftullar är en dålig idé som kan göra stor skada, även för USA.

Men enligt uppgift till TT så är tron att det ändå kommer att bli tid för huvudämne två, säkerhetspolitik, med eventuellt nya inspel efter Trumps möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

En svensk regeringskälla säger att det inte har kommit några nya inspel de senaste dagarna från den amerikanska sidan om vad som ska tas upp, handel/ekonomi och säkerhetspolitik är de planerade områdena. Samtidigt betecknas möten med denne president lite svårare att förutsäga än möten med andra. Mötet i Vita huset inleds med ett möte mellan bara Trump och Löfven, därefter kommer delegationer och de svenska företagsledarna in. Det hela avslutas med att Trump och Löfven har pressträff.

Damberg först

Ståltullarna tas upp redan när näringsminister Mikael Damberg (S) och de svenska företagsledarna träfar den amerikanske handelsministern Wilbur Ross under tisdagsförmiddagen amerikansk tid. De företagsledare som är med väntas ta chansen att ge sin syn på hur strafftullar skulle påverka deras verksamhet, särskilt den som deras företag har i USA.

- Man kan förvänta sig att det är en fråga som kommer att lyftas. USA är en jätteviktig marknad för svenska företag, säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden till TT.

Företagsledarna som är med är Marcus Wallenberg, ordförande för bland annat SEB och Saab, Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, Ericsson och ABB, samt Volvo AB:s vd Martin Lundstedt. Även Saabs vd Håkan Buskhe, Astra Zenecas vd Pascal Soriot och Ericssons vd Börje Ekholm är med. Från Business Sweden kommer vd Ylva Berg.

Det är än så länge, enligt statsrådsberedningen, lite oklart var de amerikanska hoten bär hän. Beskeden som getts på frågor har inte gjort läget så mycket klarare. Först mot slutet av veckan ska eventuella beslut tas i USA. En dag tidigare ska EU-kommissionen varsla om vilka motåtgärderna från EU kan bli.

Business Sweden, vars syfte är att "hjälpa svenska företag att öka sin globala försäljning", är oroat över de planerade tullarna är klart.

- Det är ingen bra väg om USA väljer att införa de här skyddstullarna mot stål, säger Lena Sellgren.

Global återhämtning hotas

Från amerikanskt håll handlar det främst om att komma åt import av billigt stål från Kina. Detta trots att de länder som står för den största delen av USA:s stålimport är Kanada, Brasilien, Sydkorea och Mexiko, enligt Business Sweden.

- Det blir säkert motreaktioner. Det gäller såväl från EU som från andra länder. Om man nu sätter igång den här bollen med det protektionistiska, då kan det ganska snabbt gå över till ett handelskrig, säger Sellgren.