Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spotify lånar pengar. Arkivbild.

Spotify lånar åtta miljarder

Den svenska musiktjänsten Spotify är på väg att slutföra ett avtal om ett lån på en miljard dollar, motsvarande drygt åtta miljarder kronor, och planerar att börsnotera bolaget inom två år. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till anonyma källor.

Enligt affärstidningen så är det riskkapitalbolaget TPG och hedgefonden Dragoneer Investment Group som lånar ut merparten av pengarna, 750 miljoner dollar. Resten uppges komma från klienter till investmentbanken Goldman Sachs, som även är Spotifys finansiella rådgivare.

WSJ:s källor uppger att långivarna har fått indikationer från Spotify på att bolaget planerar att gå till börsen någon gång under de närmaste två åren.

Konvertibler

Även villkoren för lånet tyder på att en börsnotering rycker allt närmare. Långivarna får så kallade konvertibler, obligationer som kan konverteras till aktier efter en viss tid.

Om en notering sker under det kommande året kan obligationerna konverteras med 20 procents rabatt i förhållande till introduktionskursen för aktien. Efter ett år ökar denna rabatt med 2,5 procentenheter varje halvår, enligt WSJ.

Samtidigt kommer Spotifys räntekostnader för lånet att öka ju längre noteringen dröjer. Till en början uppgår den årliga räntan till 5 procent. Men den ökar med en procentenhet varje halvår tills börsintroduktionen äger rum, eller räntan når 10 procent, enligt källorna.

Växer kraftigt

Spotify dras med stora förluster och möter allt hårdare konkurrens, men fortsätter samtidigt att växa kraftigt. I förra veckan uppgav musiktjänstens grundare och vd Daniel Ek att tjänsten nu har mer än 30 miljoner betalande användare. I juni i fjol, då Apple lanserade sin konkurrerande tjänst Apple Music, var antalet betalande användare 20 miljoner. Apple Music hade i februari, enligt uppgifter från bolaget, 11 miljoner betalande användare.