Musiktjänsten Spotify har ansökt om en börsnotering på Wall Street. Arkivbild.
Musiktjänsten Spotify har ansökt om en börsnotering på Wall Street. Arkivbild.

Spotify ansöker om börsnotering

Musiktjänsten Spotify har ansökt om en direktnotering på New York-börsen. Aktien ska enligt planerna handlas under kortnamnet Spot.

ANNONS
|

Noteringen har varit väntad en tid. Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, säger att företaget kan ha dragit ut på noteringen på grund av osäkerheterna som varit på USA-börserna.

- Det är ett spännande läge, nu får man en värdering på sig hela tiden. Det är trevligt när det går bra men kan bli svettigt när man kommer in i tuffare perioder. Så det blir något helt nytt att leva med och ett betydligt större krav på öppenhet, säger han.

ANNONS

Teknikföretag är högt värderade på New York-börsen. Nu blir det ingen notering för Spotify på Stockholmsbörsen eftersom man inte valde Nasdaq.

- Det här är ett globalt företag, att de väljer New York är för att noteringsklimatet är bäst där, säger Joakim Bornold.

Omsättningen för strömningstjänsten ökar och förra året var den 4,1 miljarder euro, motsvarande drygt 41 miljarder kronor, jämfört med 2,95 miljarder euro ett år tidigare.

Enligt uppgifter till DI Digital har Spotifygrundaren Daniel Ek sålt omkring 25000 aktier de senaste åren.

Strömningstjänsten satsar på en direktnotering, enligt Bloomberg och Reuters. Det innebär att ägarna erbjuder existerande aktier i noteringen, i stället för att bolaget gör en nyemission.

Det är inte bara ett enklare förfarande, utan sparar också pengar som i normala fall skulle ha lagts på avgifter till ofta mer än dussintalet banker som annars hade deltagit i att sälja och fördela aktier inför en notering.

- Det är väldigt höga avgifter hos investmentbankerna, att ta bort det steget för ett sådant här stort bolag är intressant. Det sätter rejäl prispress på börsnoteringar, säger Joakim Bornold.

ANNONS
TT

ANNONS