Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skidåkare i Åre. Arkivbild.

Sportlovsresa kan bli en dyr historia

Sportlovsfirandet pågår för fullt och i år har snörekord och låga temperaturer också gjort att alla landets skidanläggningar från norr till söder är öppna. Men för många är en skidsemester en dyr lyx som ofta kan spräcka budgeten.

För en familj på fyra personer, två vuxna och två barn, kan sportlovet bli en dyr historia. Åker man till någon av de större skidorterna som Åre eller Sälen får man räkna med 17 000–20 000 för boende, liftkort, skidhyrning och skidskola. Till det kommer mat och reskostnad.

- Det här är något man oftast måste spara till. Vill man hålla en budget under sportlovet är det också bra att planera i förväg vad man får göra av med. Det är många småutgifter som lätt kan rinna iväg, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

- Men det är klart också att om detta är det som familjen lever för resten av året och det är den här veckan man verkligen unnar sig så ska man göra det.

Vissa kostnader går att få ner

Kostnader som till exempel liftkort och skidhyra är svåra att undvika men man kan ofta hitta billigare boende om man är villig att bo lite längre bort från backen. Man kan också dra ner kostnaderna genom att inte äta dyr lunch i backrestaurangerna och laga middagar hemma i stugan.

Vid lite mindre skidanläggningar som till exempel Säfsen i Dalarna eller Järvsö i Hälsingland kan man komma undan billigare. En vecka där för fyra personer går loss på 10 000–15 000 kronor. Ännu billigare är naturligtvis dagsutflykter till de många mindre skidbackar som finns runtom i landet.

En dag i Hammarbybacken eller Väsjöbacken i Stockholmsområdet går på ca 500–600 kronor för en vuxen medan en dag i Rödebybacken i Blekinge kostar runt 200 kronor för liftkort och skidhyra.

- Halva Sverige är ju täckt av snö just nu så det finns massor med ställen man kan åka till som inte kostar lika mycket som de stora skidorterna, säger Sharon Lavie.

Involvera barnen

Har man bestämt sig för att prioritera en skidsemester, även om det är en hög kostnad, så är det också en bra möjlighet att lära barnen om att spara pengar, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

- Det kan ju vara ett ganska bra projekt att man sätter sig ner tillsammans med barnen och pratar om att man ska spara och hur man gör, säger Jens Magnusson.

- Det viktigaste är att man inte lånar pengar för att betala en semester.