Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Sponsrade matlådor för att mätta hungriga barn

På Fryshuset i Kviberg har fastighetsbolaget Kungsleden AB levererat ett hundratal matlådor för att hjälpa ensamstående mammor att täcka för lunchen när barnen måste vara hemma.
– Vi hade aldrig klarat påsken utan den här hjälpen, säger trebarnsmamman Elin.

För dagen har Kungsleden AB levererat matlådorna från restaurang Buon Cibo till Fryshusets lokal i den gamla kasernbyggnaden i Kviberg. Vanligtvis brukar man dela ut matlådorna utomhus, men de friska aprilvindarna riskerar att blåsa bort lådorna, så för dagen är man inomhus - men ser till att hålla distansen.

Under hela april har man delat ut matlådor här två gånger i veckan till behövande familjer i närområdet, från fyra restauranger som är hyresgäster hos Kungsleden och som fastighetsbolaget betalar för. Det har blivit upp mot en 500 matlådor i Göteborg.

LÄS MER: Samhällets mest utsatta är extra utsatta under coronapandemin – då vill fler hjälpa

LÄS MER: Går samman för att stärka stödet till riskgrupperna

Stöttar restauranger och barn

– På det här sättet kan vi passa på att stötta restauranger som är hyresgäster hos oss, och samtidigt stötta Fryshusets arbete med att hjälpa ensamstående mammor. Det är många som har det extra tufft just nu, säger Patrick Bernevid, marknadsområdeschef i Göteborg för Kungsleden.

För Fryshuset har det varit en ovärderlig hjälp under coronakrisen.

– Det har fungerat fantastiskt bra, och det är många mammor som ensamma har det fulla ansvaret för sina barn, som kunnat komma hit och få två matlådor per familjemedlem åt gången. Det här är starka kvinnor, men som har det väldigt tufft ekonomiskt i coronatider, när barnen inte får gå i skolan och de själva måste stå för alla måltider, säger Elin Sindsjö, samordnare på Fryshuset i Göteborg.

"Svåraste jag varit med om"

Flera personer kommer till Fryshuset för att hämta mat under GP:s besök. En av dem är trebarnsmamman Elin, som har en elvaåring och två tonåriga barn. En av dem går i gymnasiet och måste studera hemma, den äldsta arbetar men har blivit sjukskriven. Själv tillhör hon högriskgrupperna och får inte arbeta.

– Det är jättetufft att få det att gå ihop. Som ensamstående mamma är det alltid uppförsbacke, men detta är nog bland det svåraste jag varit med om, nu när alla barnen är hemma hela tiden. Utan de här matlådorna hade vi aldrig klarat påsken, säger hon och lägger handen för bröstet och tar ett djupt andetag.

Elin Sindsjö hjälper till att fylla matkassen, och förklarar att så här ser det ut för många ensamstående mammor i dag. Det finns en stor oro över hur de ska klara ekonomin.

– Vi gjorde en enkät om vilka de största problemen var under coronakrisen. Och det visade vara matkostnaderna. En mamma hade varit tvungen att vabba i tre, fyra veckor, eftersom barnen måste vara hemma från förskolan och skolan vid minsta tecken på att de är sjuka. Det innebär inte bara minskade inkomster, utan också att alla måltider äts hemma, säger Elin Sindsjö.

Kritik mot fastighetsbolagen

Fastighetsbolaget Kungsleden har liknande samarbete med Fryshuset i Stockholm och Malmö där man också delat ut sponsrade matlådor.

Samtidigt har svenska fastighetsbolag fått kritik för att de inte gått ut med hyresrabatter och hjälper företag som drabbats av coronakrisen. Under onsdagen godkände EU-kommissionen regeringens stödpaket på fem miljarder för hyresrabatter. Regeringen beslutade på torsdagen att införa rabatten.

– Vi hjälper våra hyresgäster som har restauranger bland annat på det här sättet. Vi har inga generella lösningar eftersom alla hyresgäster är olika och har olika behov, och vi för samtal med varje enskild hyresgäst för att lösa problemen, säger Patrick Bernevid.

Fredag är sista dagen för projektet som sedan ska utvärderas. Men från Fryshuset i Göteborg hoppas man att fler Göteborgsföretag vill haka på och sponsra matlådor till barnen.

– I Stockholm är det flera företag som kommit med och hjälper till senaste veckan, säger Elin Sindsjö.

LÄS MER: Ideella krafter samman för att hjälpa äldre

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Har du tips på fler ljusglimtar kan du mejla dessa till [email protected]

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi