Handelsbankens vd Carina Åkerström under en pressträff 2020. Arkivbild.
Handelsbankens vd Carina Åkerström under en pressträff 2020. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Splittrad syn på räntehöjning

Ekonomin och jobbkonjunkturen är stark men varken Handelsbanken eller Nordea tror på någon snar räntehöjning i sina konjunkturprognoser.

ANNONS

De höga energipriserna har drivit upp inflationen till den högsta nivån på 30 år. Men den övriga prisutvecklingen sticker inte alls i väg lika mycket, som till exempel i USA, och Handelsbanken tror inte på någon snar räntehöjning. I sin prognos spår man att "Riksbanken är tålmodiga och väntar till slutet av 2023, efter avtalsrundan".

”Att höja räntan för att elpriser är höga skulle bara urholka köpkraften än mer och riskerar att stoppa den positiva utvecklingen på arbetsmarknaden”, säger bankens chefsekonom Christina Nyman i ett pressmeddelande.

Avmattning

Inflationen kommer att mattas av, tror banken, som räknar med att den faller tillbaka under Riksbankens mål. Vid slutet av prognosperioden, som sträcker sig till 2024, är bedömningen att inflationen ligger på två procent.

ANNONS

Hushållen har en stark ekonomi och banken räknar med att konsumtionen tar ny fart när smittan minskar och restriktionerna fasas ut. BNP för i år väntas öka med 3,5 procent men sedan dämpas tillväxten när resursläget normaliseras och arbetslösheten planar ut på strax över sju procent. Under 2023 ökar BNP med 2,1 procent och året efter med 1,9 procent, spår banken i sin prognos.

Enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth är den svenska ekonomin överhettad.

Nordea: Ekonomin är överhettad

"Svensk ekonomi visar tydliga tecken på att vara överstimulerad och efterfrågan på arbetskraft är den högsta på decennier. Såväl ekonomin som arbetsmarknaden är snart starkare än om pandemin inte hade inträffat", säger hon i en kommentar.

Även Nordea förväntar sig i sin prognos att inflationen kommer att falla tillbaka senare i år och att inga räntehöjningar från Riksbanken är att vänta varken 2022 eller 2023.

Banken spår att BNP kommer att växa med 3,7 procent under året och att inflationen kommer hamna på 2,8 procent i genomsnitt under året, för att sedan falla tillbaka till 1,8 procent 2023.

Häromdagen släppte Swedbank sin konjunkturrapport som talade om en eventuell räntehöjning redan i år.

Riksbanken själv har hittills sagt att styrräntan kommer att höjas andra halvåret 2024.

Fakta: Konjunkturprognos SHB

BNP-prognos Sverige (årligt genomsnitt)

2022 3,5

2023 2,1

2024 1,9

Styrränta Sverige (årets slut)

2022 0,00

2023 0,25

2024 0,50

Källa: Svenska Handelsbanken

Fakta: Konjunkturprognos Nordea

BNP-prognos Sverige

2022 3,7

2023 1,7

Arbetslöshet

2022 6,8

2023 6,3

Inflation (årsgenomsnitt)

2022: 2,8

2023: 1,2

Källa: Nordea

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS