Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Italiens president Sergio Mattarella oroas av regeringens höga underskottsmål. Här står han vänd mot kameran med premiärminister Giuseppe Conte framför sig. Arkivbild från 1 juni.

Spenderarbyxor oroar Italiens president

Italiens regering vill höja statens utgifter i sin kommande budget, trots landets redan enorma statsskuld. Det är ingen bra idé, anser presidenten Sergio Mattarella och centralbankschefen Ignazio Visco.

President Mattarella säger vid ett framträdande i presidentpalatset att den italienska grundlagen kräver balanserade budgetar och hållbar skuldsättning.

- Detta är för att skydda våra medborgares besparingar, säger han.

"Behöver tyglas"

Centralbankschef Ignazio Visco säger till nyhetsbyrån Ansa att man inte kan låta statsskulden öka ytterligare. Den ligger i dag på 131 procent av BNP och är därmed näst högst i eurozonen efter Greklands.

- Italien behöver främja offentliga och privata investeringar och tygla och minska den offentliga skulden, säger han.

Regeringspartierna Femstjärnerörelsen (M5S) och Lega lade i torsdags fram sitt förslag som innebär ett underskottsmål på 2,4 procent av Italiens BNP – tre gånger högre än den tidigare regeringens mål och på tvärs med EU-kommissionens krav. På så vis kan de delvis bekosta sina respektive vallöften som innefattar både medborgarlön (M5S) och skattesänkningar (Lega).

Salvini: Ta det lugnt

Den partilöse finansministern Giovanni Tria hade föreslagit ett mål på 1,6 procent för att Italien ska kunna beta av sin statsskuld.

Regeringens besked skakade om marknaderna, räntan på statsobligationer sköt i höjden och slog hårt mot framför allt de italienska bankerna.

Matteo Salvini, partiledare i främlingsfientliga Lega tillika vice premiärminister, säger i ett uttalande att president Sergio Mattarella ska "ta det lugnt":

"Åratal av budgetar som tvingats på oss av Europa har fått vår statsskuld att explodera. . . Till slut byter vi bana och satsar på framtiden och på tillväxt", säger han.