Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Playstation 5 och Xbox series X, de två nya flaggskeppen i spelvärlden från Sony respektive Microsoft. Pressbild.
Playstation 5 och Xbox series X, de två nya flaggskeppen i spelvärlden från Sony respektive Microsoft. Pressbild. Bild: Sony/Microsoft/TT (montage)

Spelbrist när nya konsoler säljer slut

De nya spelkonsolerna är en succé – för företagen. För många kunder innebär den stora efterfrågan att de kan se fram emot en ofrivilligt spelfri jul.
– Har man inte förhandsbokat i september får man vänta till nästa år, säger Jenny Pedersén på Media Markt.

Såväl Sony som Microsoft lanserade nya spelkonsoler för ett par veckor sedan. Både Playstation 5 och Xbox series X/S var något som spelintresserade sett fram emot under lång tid, och många passade även på att förhandsboka konsolerna hos diverse återförsäljare. Men efterfrågan har varit större än tillgången, och nu flaggar återförsäljare för att spelintresserade kunder gör bäst i att ställa in sig på 2021 för leverans av de nya maskinerna.

– När det gäller PS5:an har efterfrågan varit rekordstor. Det har varit en väldigt stor efterfrågan även på Xboxen, säger Jenny Pedersén, presskontakt på elektronikkedjan Media Markt.

För den som tänkt fixa julens spelklappar under Black Friday ser det mörkt ut. Enligt Pedersén kommer alla kunder som beställt en Xbox series X eller series S att få sin maskin under december. Detsamma gäller dock inte de som beställt en Playstation 5.

– Den är uppbokad redan. Lägger man en beställning nu får man vänta på leveranser som kommer nästa år, säger hon och fortsätter:

– Vi inväntar en leverans i januari, februari. Sedan kan jag inte svara på om den också är fullbokad.

"Leverans i december"

Pedersén vill inte ge några siffror för hur många som förhandsbokat respektive konsol, eller hur många som riskerar att få vänta in i nästa år på sitt köp, men säger att den som bokat först också får sin maskin levererad först.

Inte heller konkurrenten Elgiganten berätta hur många som bokat en konsol eller står kvar i kö, men bolaget svarar i en skriftlig kommentar att alla som bokat sin konsol före release kommer att få den före jul:

"Vi har skickat ut alla Playstation 5 som vi fick i vår första leverans. Vi har ett fåtal kunder som får sin leverans i början av december. Vi har valt att inte ta emot fler bokningar förrän vi har ett bekräftat leveransdatum från Sony. När det gäller Xbox Series X levererar vi konsoler löpande. Även här har vi valt att inte ta emot fler bokningar förrän vi har ett bekräftat leveransdatum."

Inga siffror

Elgiganten skriver vidare att butikskedjan "sedan en lång tid tillbaka haft som mål att inte boka upp fler kunder än vad vi kan leverera innan 2021."

TT har varit i kontakt med så väl Sony som Microsoft som båda säger att de inte har några siffror på hur tillgången ser ut för respektive maskin på den svenska marknaden.

Även tillgången på Nintendos Switch, den tredje stora aktören på marknaden, väntas vara begränsad under julhandeln.

Marcus Alexandersson/TT

Sonys flaggskepp släpptes 12 november i Nordamerika, Australien, Japan och flera andra delar av Asien och en vecka senare i Europa och övriga världen.

Som namnet antyder är det Sonys femte stationära konsol. Föregångaren Playstation 4 hade i slutet av oktober i år hittills sålts i nära 114 miljoner exemplar, en siffra som enligt branschmedierna gör maskinen till den fjärde mest sålda spelkonsolen hittills.

Playstation 5 säljs i en version med skivläsare (cirkapris 6 000 kronor) och en utan skivläsare (cirkapris 5 000 kronor).

Playstation plus är namnet på Sonys nättjänst där användare får tillgång till spel, rabatter och kan möta andra online – kostnaden är cirka 600 kronor för en helårsprenumeration eller cirka 100 kronor per månad.

Microsoft lanserade sina nya konsoler globalt den 10 november.

Maskinerna är den fjärde generationens stationära konsoler från företaget. Föregångaren Xbox one har hittills sålt i cirka 50 miljoner exemplar, enligt branschmedierna.

Xbox series X säljs med ett cirkapris på 5 700 kronor. Den prestandamässigt blygsammare Xbox series S har ett cirkapris på 3 600 kronor. Den stora skillnaden mellan de båda maskinerna är att Xbox series X är kraftfullare, möjliggör spelande i 4K-upplösning, har större hårddisk och skivläsare.

Båda konsolerna ingår dock i Microsofts nya prenumerationstjänst Xbox game pass där kunderna får tillgång till spel på nätet. Xbox game pass fungerar, beroende på betalmodell, även på datorn och i mobilen. Abonnemangspriset är 100–140 kronor i månaden.