Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Sparekonomen om fallet på börsen: ”Ha is i magen”

Börserna på Wall Street rasade och Europa hängde på. Läget beskrivs som nervöst men nu gäller det att ha is i magen, menar sparekonomen Frida Bratt.
– Humöret på Wall Street sätter humöret globalt, säger hon.

ANNONS
|

Efter gårdagens chockhöjning av räntan hos den amerikanska centralbanken lät sig reaktionerna inte vänta. Börsen i New York rasar och Nasdaq var nere på minus fem procent.

Raset på Wall Street drog med sig övriga större europeiska börser. Stockholmsbörsen var inget undantag.

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet bank och hon har följt utvecklingen på börsen nära under torsdagen.

– Det är tekniktunga Nasdaq som faller kraftigast. Det säger mycket om vilken typ av bolag som går sämst i det här klimatet. Det är klart det är dramatiskt men vi har blivit mer vana vid den här typen av svängningar, säger Frida Bratt.

ANNONS

”Gillar inte höjd ränta”

Det är den amerikanska centralbanken som vill hejda den stigande inflationen genom att höja räntan.

– När inflationen ökar så drabbar det vanliga hushåll som får mindre för sina pengar. Börsen i sin tur gillar inte höjda räntor. Stigande räntor gör att det finns alternativ till att spara på börsen som gör att kapital kan flöda ut, säger Frida Bratt.

Hur ska svenska sparare tänka i det här läget?

– Om man sparar på lång sikt så är ett enskilt år inte något som kommer påverka så mycket. Vi kommer också från väldigt goda år. Så man ska ha lite is i magen.

Vad ser du framför dig kan hända nu?

– Marknaden är nervös och om den ser framför sig att det blir fler drastiska höjningar kan den falla ännu mer och vi kan få en väldigt kraftig nedgång. Men många hoppas att inflationen kommer falla tillbaka lite av sig själv när det börjar öppna upp nu efter pandemin, säger Frida Bratt.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, berättar för GP att förändringarna är drivna av de höjda räntorna.

– Vi har haft en ganska kraftig uppgång och en högt värderad börs i utgångsläget. Det är onekligen ganska nervöst när vi har ett stort inflationsproblem som gör att centralbankerna höjer räntorna, säger Esbjörn Lundevall.

ANNONS

LÄS MER:Wall Street faller – drar med sig Stockholmsbörsen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS