Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Spara eller amortera?

Är det här världens enklaste sätt att tjäna pengar? Du tar ett lån på bostaden och betalar 2,6 procent i ränta, sedan sätter du in slantarna på ett sparkonto som ger 3,5 procent. Bättre än att amortera.

Hushållens skuldbörda hotar samhällsekonomin. Men hur skall man tänka som enskild låntagare, när är det rätt att amortera på bolånen?

Och varför skall man ens amortera när det är mer lönsamt att spara lånade pengar?

- Det finns en uppsjö av kreditbolag som erbjuder inlåningsräntor som ligger högre än förhandlade boräntor. Med insättningsgaranti och kort bindningstid, säger Günther Mårder, ny sparekonom på Nordnet och tidigare vd för Aktiespararna.

Han påpekar att det har hänt något med människors inställning till pengar. Utvecklingen av bostadslånen är orsaken.

- Förr kunde man inte tänka sig att dö skuldsatt. Men för de yngre genrationerna är det helt främmande att betala av på sina bolån. Det är omöjligt att köpa en central bostadsrätt i Göteborg och betala av skulden med en vanlig lön. Om du ändå aldrig kommer att klara av det blir kortsiktig konsumtion mer attraktivt än sparande.

Det är en av anledningarna till att det kommer alltmer enträgna uppmaningar om att betala tillbaka bolånen. De samhällsekonomiska riskerna börjar bli för stora.

Men för den som sitter med ett bostadslån är det inte självklart att börja amortera för att ta någon sorts samhällsansvar. Det är individens situation som avgör.

Om du själv har bostadslån, ställ dig två övergripande kontrollfrågor:

• Behöver du minska din risk för att klara en riktig lågkonjunktur, med förlorat jobb, eventuell sjukdom och sjunkande bostadspriser?

• Har du egentligen någon nytta av att binda kapital i din bostad?

Mer utvecklat avgörs din strategi av flera saker:

Hur stor del av just din bostads värde är belånad? Vad händer om marknadspriset på bostaden faller kraftigt, skulle du riskera att sitta med ett lån som är högre än bankens säkerhet?

Om du har pengar över till amortering, vad skulle du kunna använda dem till istället?

Om du ser amortering som ett sparande är det inte självklart att du skall betala av på lånet en viss summa varje månad. Du kan sätta av lika mycket pengar som du skulle göra om du amorterade, och vänja dig vid högre månadskostnad, men buffertspara på annat sätt.

Om du vill kan du sedan betala av lånet med större enstaka belopp. Då får du ändå effekten sjunkande boendekostnader.

Men det kräver självdisciplin påpekar Günther Mårder:

- Den största faran är att man inte klarar av att hantera frestelser och tar ut pengarna till konsumtion. När du amorterat krävs ändå ett besök på banken och höjt låneutrymme för att få ut pengarna igen.

Men den som har marginaler, och kan lova sig själv att inte röra pengarna, kan se ett högre risktagande med sparande i fonder med räntor och aktier som ett alternativ till amorteringar, tycker han.

Ett alternativ till att betala tillbaka på lånen kan också vara att investera i bostaden, förutsatt att det bevarar eller höjer värdet på den. Det är mer lönsamt att underhålla, än att minska på lånet och låta bostaden förfalla.

Amortering är en generationsfråga – inte enbart för att inställningen till skulder har förändrats. Om du närmar dig pension funderar du säkert över hur din ekonomi ser ut på sikt.

När månadsintäkterna minskar kan det vara skönt med lägre ränteutgifter med minskad skuldsättning. Med sjunkande inkomst ökar förstås känsligheten för stigande räntor och sjunkande fastighetsvärden.

Men ett annat sätt att se det kan vara att du faktiskt behöver använda en del av bostadens värde för att få ett drägligt liv på ålderns höst.

Istället för att lämna en stor förmögenhet till nästa generation.

Om du har många yrkesverksamma år kvar, behöver inte hög belåning vara ett stort problem. Då kan du amortera när inkomsterna ökar – eller se att belåningsgraden minskar för att inflationen knaprar på lånet samtidigt som bostadens marknadsvärde eventuellt ökar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.