Spaden i marken för större torg

ANNONS
|

Norra delen av Frölunda torg byggs ut till ett handelshus i tre plan. Ett 40-tal nya butiker och en ny livsmedelshall får plats på de 15 000 kvadratmetrarna. I dag tas första spadtaget.

Efter flera år av planering sätts spaden i marken i dag och etapp ett av Frölunda torgs utbyggnad börjar. Det är delen mot Marconigatan som byggs om och ut först. Från kulturhuset, spårvagnshållplatsen och bort mot Marconigatan, på den befintliga parkeringsplatsen kommer det nya huset att byggas.

- Det blir 15 000 nya kvadratmeter och ett 40-tal butiker inom mat, mode, teknik och hem. Bland annat Gina Tricot, Clas Ohlson, Lagerhaus, ett större MQ och så kommer Hemköp att öka ytan med 50 procent, säger David Schongin, centrumchef på Frölunda torg.

ANNONS

I planen ingår också fler kundtoaletter oklart om de blir gratis, en livsmedelshall med mat och delikatesser. Men de tidigare planerna på filmstad skrotas.

Dessutom byggs vägnätet och spårvagnshållplatsen om. Taket över hållplatsen öppnas och man kommer att kunna gå direkt från perrongen till butikerna. Utmed spårvägen byggs tre nya bostadshus med totalt cirka 100 till 250 lägenheter, allt talar för att det blir bostadsrätter.

- Det är vår mark, men vi kommer att sälja byggrätten till en exploatör, jag räknar med att vi vet vem den närmaste månaden, säger David Schongin.

Utbyggnaden av den norra delen är etapp ett av totalt tre. När etapp ett är klar 2010 har antalet butiker ökat från dagens drygt 100 till 150.

Vid full utbyggnad 2012 ska antalet butiker passera 200 och bostäderna ska också bli fler. I siffror ska butiksytorna ha ökat med totalt 26 000 kvadratmeter, kontorsytorna med 2 000 kvadrat och bostadsytorna med totalt 23 000 kvadrat.

Det kommer att bli 650 nya parkeringsplatser, bland annat i ett lågt parkeringshus framför Frölunda sjukhus.

Frölunda Torg

ANNONS