Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spåren efter fredagens raket från Space X syns över Kaliforniens kvällshimmel.

Space X skjuter upp satelliter – och sportbil

Space X har skickat upp tio satelliter för telekomföretaget Iridiums satsning på ett nytt globalt nätverk. Samtidigt tyder alltmer på att Space X-chefen menar allvar med att skicka sin bil till Mars.

Satelliterna sköts upp med en raket av typen Falcon 9 från flygbasen Vandenberg i Kalifornien natten till lördagen svensk tid. Därmed finns ungefär hälften av de tänkta 81 satelliterna i nätverket Iridium Next nu i omloppsbana.

Iridium Next är budgeterat till 3 miljarder dollar, och marknadsförs som nästa generation av globala satellitnätverk för mobiltelefoni.

Spelar Bowie

Samtidigt får transportören Space X kanske mer uppmärksamhet för sitt generationsskifte, när Falcon 9 inom kort får sällskap av den mycket större Falcon Heavy, en raket som ska kunna ta mer last och flyga längre.

Space X-chefen Elon Musk, som också leder elbilstillverkaren Tesla, har lovat att när Falcon Heavy provskjuts efter årsskiftet är han så säker på dess framgång att han skickar med en riktig ögonsten; sin egen sportbil.

"Testflygningar med nya raketer innehåller i vanliga fall tyngder i av betong eller stål. Det verkade extremt tråkigt", skriver Musk på Instagram. Så den här gången "blir lasten en Tesla Roadster som spelar (David Bowies) Space Oddity, i miljarder år i omloppsbana runt Mars".

Tidigt nästa år

Inlägget är bildsatt med en röd Roadster, uppenbarligen redan monterad i raketen. Något uppskjutningsdatum har ännu inte offentliggjorts, men det väntas bli tidigt 2018.

Den Lotus-baserade Roadstern var Teslas första modell, tillverkad endast i några tusen exemplar 2008–2012. Om några år får den en extrem ersättare som Musk har sagt ska bli en "brutal käftsmäll till bensinbilar".