Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Efter den lyckade uppskjutningen av jätteraketen Falcon 9 från Kennedy Space Center i Florida den 6 februari går Spacex vidare med sitt projekt med internet från rymden.

Space X siktar på internet från rymden

Elon Musks rymdbolag Space X tar nu ännu ett steg i planerna på att leverera internet via en svärm av tusentals småsatelliter. På onsdag skickas en raket med två testsatelliter upp.

Uppskjutningen sker från flygbasen Vandenberg i Kalifornien med välsignelse från USA:s federala kommunikationsmyndighet FCC, rapporterar nyhetskanalen CNN.

De två experimentsatelliterna ska testa den teknik som Space X hoppas ska kunna leverera bredbandstjänster vart som helst på jorden till samma hastigheter som markbaserade nät.

Miljarder människor på jorden saknar internetuppkoppling vilket gör att ett antal företag tävlar om att hitta ett sätt att leverera rymdbaserat internet.

Ett bolag som konkurrerar med Elon Musk är OneWeb, ett nystartat företag stöttat av bland annat Richard Bransons Virgin. Svenska Ruag Space i Linköping har en fot med i det projektet och ska leverera kolfiberrör som ska se till att satelliterna hamnar rätt i rymden. Även OneWeb har fått tillstånd från FCC att skicka upp satelliter i rymden.

Det ligger mycket pengar i potten. Wall Street Journal kom förra året över interna dokument från Space X som visade att företaget då räknade med att internet via satelliter 2025 kommer att ha över 40 miljoner användare och dra in över 30 miljarder dollar årligen.