Markant minskning av så kallade spac-affärer på New York-börsen i april och maj. Arkivbild.
Markant minskning av så kallade spac-affärer på New York-börsen i april och maj. Arkivbild. Bild: Courtney Crow//AP/TT

Spac-trenden i USA bromsar in

Vågen av tomma så kallade spac-bolag som noteras på Wall Street, för att skapa genvägar för tillväxtbolag som vill till börsen, har ebbat ut. Nedgången är markant.

ANNONS

Investmentbanker drog under april och maj in drygt 430 miljoner dollar (motsvarande 3,6 miljarder kronor) på noteringar och fusioner där spac-bolag var inblandade, rapporterar Financial Times med hänvisning till statistik från marknadsdataföretaget Refinitiv. Detta motsvarar 4,5 procent av investmentbankernas provisionsintäkter under perioden.

Som en jämförelse, i januari och februari drog investmentbankerna in nästan tre miljarder dollar (motsvarande 25 miljarder kronor) på spac-affärer – vilket utgjorde 22,5 procent av provisionsintäkterna.

Trenden syns även tydligt när man räknar noteringar av och fusioner med spac-bolag på Wall Street. I april och maj uppgick antalet spac-noteringar till 30, vilket kan jämföras med 299 noteringar under årets första kvartal. Antalet spac-fusioner i april-maj uppgick samtidigt till 32, mot 84 fusioner under årets första tre månader.

ANNONS

Spac är en förkortning för "special purpose acquisition company". Det handlar om börsnoterade bolag utan egen verksamhet, som finns till för att inom en viss tidsperiod köpa upp eller slås ihop med onoterade bolag som i sin tur därmed får en genväg in på börsen.

Hittar en spac inget objekt att köpa eller fusionera med har aktieägarna rätt att få tillbaka det kapital de satsat i bolaget.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS