Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AB Volvo har en lång rad rekordkvartal bakom sig – är sviten bruten nu? Bild: Bengt Kjellin
AB Volvo har en lång rad rekordkvartal bakom sig – är sviten bruten nu? Bild: Bengt Kjellin

Spännande rapporter från Göteborgsbolagen

Under de kommande två veckorna blir det högt tempo när 17 av Göteborgs börsbolag kommer med sina kvartalsrapporter. Störst fokus är det förstås på AB Volvo och Volvo Cars.

Mitt i semestern dundrar Göteborgs storbolag in med sina rapporter för andra kvartalet. Det kommer att bli en spännande sommarläsning, men kanske mer av drama än feelgoodmys, åtminstone om man ser till utvecklingen inom fordonsindustrin.

Vinstvarningar och avmattning

Redan förra veckan vinstvarnade leverantören Bulten att bolagets resultat tagit stryk av nedgången på personbilsmarknaden. SKF rapporterade redan i första kvartalsrapporten att avmattningen i fordonsindustrin är tydlig i Europa och Asien, men att hjulen fortsätter att rulla på bra i verkstadsindustrin.

Under sommaren har en rad tecken pekat på fortsatt nedgång inom fordonsindustrin – rapporterna kommer att ge större klarhet om vad som väntar framöver.

Neddragningar på båda Volvobolagen

Volvo Cars, som inte är börsnoterat, gick nyligen ut med att man slagit försäljningsrekord under första halvåret tack vare den kinesiska marknaden, samtidigt har försäljningen i Europa och Sverige minskat i juni.

Även om Volvo Cars hållit uppe försäljningen, så minskade vinsten med nära en femtedel under första kvartalet.

Personbilstillverkaren har under försommaren också meddelat att cirka 500 konsulter måste lämna bolaget, att man organiserar om och bantar personalstyrkan.

Lastbilstillverkaren AB Volvo har meddelat att man lägger ner nattskiftet, och drar ner på produktionstakten. Minst 150 visstids- och bemanningsanställda får gå.

AB Volvo rapporterade en rekordvinst för första kvartalet. Men redan då fanns det alarmerande uppgifter om vikande orderingång på över 30 procent.

Stabila fastigheter

De göteborgska fastighetsbolagen Balder, Wallenstam, Platzer och Castellum har varit rena vinstmaskiner de senaste åren. Och det finns inga tecken som tyder på några drastiska förändringar.

Hur går det för Serneke?

Men nyfikenheten är stor inför Serneke Group. Första kvartalet visade på vikande intäkter och minskat resultat. Men under våren har byggherren tagit in ett antal större order, som kanske kan väga upp de tidigare svaga siffrorna.

Life science-bolagen som Vitrolife, Cellink, Getinge och Astra Zeneca, lär också bjuda på intressant sommarläsning.

GP listar även några andra börsbolag som är av intresse för Göteborg och bolagens anställda, de bolagen markeras med en *.

9 juli

Platzer Fastigheter

10 juli

Bulten

11 juli

Cellink

12 juli

Castellum

Vitrolife

GHP Specialty Care

Xvivo Profusion

15 juli

Axfood*. Willys är Göteborgsbaserat och motorn i Axfoodkoncernen.

16 juli

Elanders

Semcon

17 juli

SKF

Getinge

Wallenstam

Balder

Serneke Group

18 juli

AB Volvo

Volvo Cars (ej börsnoterat)

Collector

Essity* har stor verksamhet i Göteborg och Västsverige.

Swedish Match* har sina stora snusfabriker i Göteborgsområdet.

19 juli

Autoliv

Gunnebo

Saab AB* försvarskoncernen har en stor forsknings- och utvecklingsavdelning i Kallebäck.

25 juli

Astra Zeneca

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.