Sopstrejken fortsätter påverka Stockholm

Runt 150 sopåkare i Stockholm genomför en vild strejk. Ett femtiotal riskerar skadestånd men har inte sparkats. Arbetsgivaren Reno Norden vill driva ärendet till Arbetsdomstolen.

ANNONS
|

Turerna har varit många efter att runt 150 renhållningsarbetare i Stockholm gått ut i så kallad vild strejk på onsdagen. Facket har därmed inte godkänt strejken, som strider mot fredsplikten i kollektivavtalet.

Strejken omfattar femtio anställda på Reno Norden, som sköter 55 procent av sophämtningen i Stockholm. Uppemot 10000 hushåll har under dagarna stått utan sophämtning.

Under torsdagen har Reno Norden och sophämtarnas förhandlingsgrupp förhandlat men inte kommit till någon lösning om de nyckelinventeringar som arbetsgivaren vill göra.

Trodde de fått sparken

Beskedet tolkades av sopåkarna som att de blivit avskedade. Men detta stämde inte.

ANNONS

- Det som blev sagt vid 14.30 var att nu kommer man att gå via Arbetsdomstolen och lämna in en stämningsansökan för att se om det finns saklig grund för ett skadeståndsanspråk, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transportarbetareförbundet.

- Ingen är avskedad är beskedet man ger nu, säger Guttman.

Reno Nordens vd Peter Ekholm bekräftar i ett pressmeddelande att ingen är avskedad men att så kan bli fallet om den olagliga strejken fortsätter.

Transportarbetarförbundets ordförande Tommy Wreeth förtydligar:

- Om de går tillbaka till jobbet så har de jobbet kvar.

Enligt Joakim Guttman kommer turerna ändå att leda till problem i sophanteringen.

- Gubbarna har ju väntat att de är avskedade. Stöket kommer att fortsätta. De har gått hem. Jag skulle inte tro att det blir någon sophämtning i morgon, säger han.

ANNONS

"Kommer bli sopberg"

Peter Börjesson, talesperson för sophämtarna och en av dem som mottog beskedet på torsdagen, påpekar också att sophögarna kommer att växa.

- Det kommer att bli sopberg. De har sagt att de ska sätta ut containrar, men vi vet hur mycket sopor det är och hur stora problem det kommer att bli, säger han till TV4.

Konfliktpunkten som fick bägaren att rinna över är en nyckelinventering. Sopåkarna har ombetts dela med sig av information om alla nycklar de använder för specifika adresser. Men detta har de vägrat med hänvisning till att det är deras unika kompetens och att de annars skulle kunna bli ersatta hursomhelst.

"Reno Norden kommer inte att acceptera att nycklarna till soprummen används som utpressningsmedel i pågående löneförhandlingarna", säger Peter Ekholm i pressmeddelandet.

Därutöver har lönerna varit omstridda. Det har uppgetts att Reno Norden velat sänka sopåkarnas löner med mellan 5000 och 10000 kronor.

"Måste påbörjas"

Nu ska Reno Norden redovisa en plan för Stockholm vatten och avfall om hur de ska lösa uppdraget med att få i gång sophämtningen igen.

ANNONS

- Vi får titta på den om den känns bra och tillräcklig. Annars får vi stötta upp med alternativa lösningar som vi har i våra handlingsplaner, säger Katarina Johansson enhetschef på Stockholm vatten och avfall.

- Sophämtningen måste påbörjas.

Som planen ser ut nu kommer Reno Norden att försöka att bemanna sopbilarna med annan personal.

TT

Bakgrund: Sopstrejken i Stockholm

I dagsläget är det ett 20-tal olika bolag som sköter avfallshanteringen i Stockholm. När ett hundratal sophämtare på Reno Norden gick ut i strejk på onsdagen innebär det stopp i sophämtningen för alla stockholmare som har sophämtning i säck och kärl i områdena Hässelby, Vällingby, Spånga, Tensta, Rinkeby, Bromma, Älvsjö, Vantör, Kungsholmen, Vasastan och Östermalm.

Under onsdagseftermiddagen hölls möten mellan Reno Norden och sophämtarnas förhandlingsgrupp. Men efter ännu ett möte klockan 05 på torsdagen stod det klart att parterna inte kommit fram till någon lösning och sophämtarna skulle fortsätta sin strejk.

På torsdagen kom beskedet att Reno Norden driver processen vidare till Arbetsdomstolen för att se om det finns en skadeståndsprocess att driva.

ANNONS