Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Juni och juli är tuffa månader för många studenters ekonomi. Arkivbild.

Sommarmånaderna svåra för studenter

Semestertider betyder budgettid för många studenter. Det sista studiebidraget kommer i maj medan lönen från ett sommarjobb oftast kommer i slutet av juli.

Sommarmånaderna är tuffa för många av landets studenter, framför allt för dem som inte har planerat ekonomin inför sommaren.

Högskolestudenten Nilas Sparrström har ett sommarjobb, men han har ändå tvingats flytta hem till sina föräldrar.

- För att ha råd att leva hyr jag ut min lägenhet på Airbnb, säger han.

Enligt honom är det stora problemet att studiebidraget betalas ut i förskott medan lönen oftast betalas ut i efterhand. Det gör att det kan bli tomt i plånboken i juni och juli.

- Det är bara att anpassa sig, tänka annorlunda och hoppa över vissa inköp. Jag tror inte att jag planerar mer, men jag håller bättre koll på mitt kortsaldo, säger Nilas Sparrström.

Flexibla studenter

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, har flera tips till de studenter som upptäcker att det är tomt i kassan.

- Det första man kan göra är att titta i garderoben och se om det finns något man kan sälja på nätet, säger han.

Ett annat tips är att höra av sig till lokala restauranger, kaféer och andra serviceföretag för att se om de behöver inhoppare.

- Under semestermånaderna blomstrar serviceindustrin och det som är bra med studenter är att de ofta är flexibla och kan ta jobb med kort varsel, säger Arturo Arques.

Orelevanta sommarjobb

Caroline Sundberg, ordförande i Sveriges förenade studentkårer, SFS, bekräftar bilden av att många studenter har det tufft under sommaren och hon föreslår att den som är student borde få vara det även på sommaren.

- Det är sällan sommarjobben är relevanta för utbildningen, vi vill att man ska få vara student på heltid. Det är ofta vi pratar om studenter som en avvikande grupp i samhället som kan bo lite sämre och som kan ha dubbel sysselsättning, det är ofta vi inte ses som den vanliga människan, säger hon.