Sommarens hetaste brud klär sig bohemiskt

ANNONS

I butiken på Södra Larmgatan hänger klänningarna på rad: spets, siden, tyll och chiffong i pasteller, starka färger och framför allt – alla toner av vitt. En blivande brud kommer ut ur provrummet och ler frågande mot sin mamma som sitter i soffan utanför och nickar uppmuntrande.

Designern Therese Zetterberg är mitt uppe i årets stressigaste period, då alla brudklänningar som sys upp ska provas ut och bli klara inför sommarens bröllop. Den 70-talsinspirerade bohemstilen kommer antagligen att pryda många altargångar den här säsongen, liksom klänningar helt i spets. Och även om trenderna inte är lika tydliga när det gäller brudklänningar som i övriga modevärlden, slår de största modetrenderna igenom även här.

ANNONS

–  Men jag tycker inte att man ska tänka så mycket på trender när man ska gifta sig. Det handlar ju mer om vad man har drömt om och kanske vilket ställe man ska gifta sig på, det får gärna hänga ihop stilmässigt,säger Therese Zetterberg.

Förutom couture-linjen, där klänningarna måttsys till varje brud, har hon även en billigare ready to wear-kollektion. Men den som vill ha något unikt specialbeställer sin klänning efter egna önskemål – då finns inget pristak, bara fantastiska tyger och fantasifulla bröllopsdrömmar.

–  Det är det som är det roliga med att göra brudklänningar, att jag kan få vara lite galen och använda alla mina idéer. Och varje säsong är det några kunder som inte har någon som helst budget, som bara vill ha det finaste.

I början gjorde Therese Zetterberg mest vanliga festkläder, men när kunderna frågade efter klänningar i vitt och crème förstod hon att det fanns en marknad för hennes design i brudversion. Och 2009 föddes hennes första bröllopskollektion. I början sydde hon allt själv, men nu när företaget har vuxit har hon anställda som syr det mesta – även om hon fortfarande syr detaljer och gör det ”sista piffet”.

ANNONS

Hennes bästa tips till en kommande brud är enkelt: se ut som dig själv.

– Klä inte ut dig utan ha den stil du har. Man ska ju se bilderna i hela sitt liv, då är det viktigt att känna sig fin och inte för utspökad. Sedan tycker jag att man ska våga lite, så klart. Har du en dröm om tre meter släp? Kör på det!

FAKTA: Therese Zetterberg

Ålder: 33 år.

Bor: Brännö.

Gör: Designer med klädmärket Zetterberg Couture och smyckeslinjen Lily & Rose.

FAKTA: Hetaste trenderna

• Helspets

•70-talsbohemiskt

• Vintage

• Hårpynt

• Två klänningar – en för vigseln och en för festen

ANNONS