Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

"Som ny på jobbet måste du kämpa"

Bra kollegor, möjlighet att utvecklas och tydliga gränser mellan jobb och fritid – tre viktiga kännetecken på ett bra jobb. – Det är kollegorna som skapar gemenskapen, säger Clint Yamoah.

Han läser andra året på Handels- och administrationsprogrammet på Angeredsgymnasiet men lutar starkt åt att välja en annan inriktning när gymnasiet väl är klart.

– Jag har tänkt på att bli polis. Min pappa är det och det är viktigt, och verkar roligt, att hjälpa människor och skapa lugn. Men jag har kollat på flera olika utbildningar tidigare, säger han.

LÄS MER: Forskare: Det kan du kräva av chefen

Satsar på vården

Han har redan en del erfarenhet från arbetslivet – han har exempelvis jobbat med Gothia Cup och praktiserat på Liseberg. Hans definition av ett bra jobb är tydlig.

– Man måste kunna utvecklas och lära sig nya saker hela tiden. Då blir det roligare. Man måste också vara engagerad i jobbet, annars mår man inte bra i längden, säger Clint Yamoah.
Smardara Chioma och Halima Sheik Muhiadin håller med. De läser båda andra året på vård- och omsorgsprogrammet på Angeredsgymnasiet och planerar att bli sjuksköterska, respektive tandsköterska i framtiden.

"Kollegorna jätteviktiga"

– Jag har alltid varit intresserad av det ämnet, sedan jag var liten, säger Halima Sheik Muhiadin.

Båda tjejerna har tidigare sommarjobbat inom äldreomsorgen. Där har det varit kollegorna som skött handledningen och sett till att de gillat jobbet. 

– Kollegorna är jätteviktiga för att man ska trivas, de jag har jobbat med har varit väldigt snälla, det har varit dem som visat hur man gör jobbet, säger Smardara Chioma.

Någon chef har de sällan träffat, alla tre beskriver istället kollegorna som en av de viktigaste faktorerna på jobbet.

Många krav för att få jobb

– En bra chef ger all viktig information när man börjar, sedan är det arbetskollegorna som handleder dig och skapar gemenskap. Det är kollegorna som för över kunskap från de som jobbat länge till de som kommer nya på jobbet, säger Clint Yamoah. 

På frågan vad man kan kräva av chefen och arbetsgivaren är alla tre tveksamma – vilka kvalifikationer man själv måste ha för att överhuvudtaget få ett jobb är mycket tydligare. Ha rätt utbildning, komma i tid, vara engagerad, ta egna initiativ och sköta dig själv, räknar eleverna upp som exempel.

– Som ny på jobbet måste du kämpa – du kan inte förvänta dig att få allting gratis, sammanfattar Clint Yamoah.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi