Socionomer överraskar med orsaker att stanna

Att utbilda sig till socionom är populärt. Ändå har många kommuner hög personalomsättning bland socialsekreterare. Professor Staffan Höjer har undersökt vad som får socialsekreterare att stanna länge på samma arbetsplats.

ANNONS
|

I en kvalitativ studie har ni frågat37 socialsekreterare från Sverige,Italien och England som arbetarmed barn vad som fått dematt stanna kvarpå jobbet. Varfördetta intresse?

– Vi vet från tidigare forskningatt det är svårt att behålla personalinom den sociala barnavården.Jobbet är krävande och innehållermånga svåra arbetsuppgifter. Detgör att nyutexaminerade socionomerkan uppleva mycket press. Särskiltom det inte finns mer erfarnakollegor att få stöd av. Vi ville vändapå problemet och i stället ta redapå vad som kan få personalen attstanna längre så att organisationenbygger upp erfarenhet.

Vilka faktorer är det som är avgörande?

– En del var väntat: att organisationenhar en struktur som ärbegriplig, att det finns en regelbundenheti arbetet och att maninte behöver arbeta med så mångaärenden att man tappar kontrollen.Vidare att det finns resurser, både iform av åtgärder att erbjuda familjernaman arbetar med och i formav stöd från mer erfarna kollegornär man gör bedömningar. Lön ochmöjligheter att utvecklas var förståsockså viktiga, liksom att den närmastechefen tar ansvar och står uppför sina medarbetare.

ANNONS

– Det som var lite mer överraskandevar att det som gör det härjobbet svårt, att arbeta med barnsom har det svårt och som kan ledatill problem med så kallad sekundärtraumatisering, också bidrartill att folk stannar, känner passionoch brinner för sitt jobb. Att jobbamed barn och unga innebär ju enstor potential att verkligen kunnapåverka och hjälpa människor tillen bättre situation. Man kan göraskillnad helt enkelt.

Hur är tillgången på socionomer?Är det ett bristyrke på grundav stora pensionsavgångar?

– Nej, generellt är det inget bristyrke.Utbildningen tillhör en avde mest eftersökta och det är svårtatt komma in. Samtidigt pågår detständiga rekryteringar i våra storstäder.Det beror på att en anställningpå socialtjänsten oftast är denförsta tjänst man får och efter ett tagsöker många sig vidare. De går tilljobb som kuratorer, fältassistenteroch boendestödjare eller kanskeväljer att jobba med personalfrågor.Och med en stor personalomsättningsaknas tillräckligt mångaerfarna socialsekreterare för att denya ska få det stöd de behöver. Detblir en ond cirkel.

Så vad kan kommunernassocialförvaltningargöra för attbli attraktivare som arbetsgivare?

– Se till att socialtjänsten har möjlighetatt göra ett bra jobb, att detfinns stabila arbetsgrupper och attdet finns erfarna medarbetare somslussar in de nyutexaminerade. Ettsätt att nå dit kan vara att de erfarnaverkligen belönas lönemässigt ochfår möjligheter att utvecklas i jobbetoch bygga på sin kompetens.

ANNONS

Hittade ni några skillnader mellanSverige, Italien och England?

– Eftersom det är en kvalitativstudie kan man inte dra några generellaslutsatser. Men när vi sammanställdesvaren kunde vi noteraatt systemet med stöd och handledningtrots allt verkar fungera bättrei Sverige än i Italien, svenskarna varmer nöjda med den delen. En annanskillnad var att socialsekreterare iEngland är mer utsatta för tuff medialgranskning. De kan få kritikbåde för att de omhändertar barnoch för att de inte gör det och kännerdärför press även från det hållet.

Fakta: Staffan Höjer

■■Gör: professor i socialt arbetepå Göteborgs universitet.

■■Ålder: 64.

■■Bor: Jonsered.

■■Familj: fru, två vuxna barn,två svärsöner och två barnbarn.

Tips till arbetsgivaresom vill behålla sinpersonal:

■■1. Belöna erfarenhet genomlöneutveckling och utvecklandearbetsuppgifter.

■■2. Utnyttja erfarna medarbetareför handledning,stöd och introduktion av nyanställda.

■■3. Ha chefer som vågar ståupp för sina medarbetare.

ANNONS