Snuvad på rätt lön

ANNONS
|

Markus Krantz hyrdes ut som konsult av bemanningsföretaget Komet från 2008 fram till mars i år. Han hyrdes ut till olika företag på ett antal längre uppdrag, främst till SKF i Göteborg och Jackon i Mölndal där han jobbade som betongoperatör.

– Vid det första uppdraget fick jag en visstidsanställning. Men när jag startade mitt andra uppdrag borde jag ha fått en tillsvidareanställning och då skulle jag ha fått garantilön.

Istället fick Markus Krantz ytterligare en visstidsanställning som följdes av flera. Därmed betalades ingen garantilön ut mellan uppdragen. Under sin tid på Komet jobbade han någonstans mellan 60-70 procent och gick därmed miste om cirka 1,5 års garantilön.

ANNONS

– Men det var inte bara det att jag inte fick garantilönen. När jag jobbade fick jag dessutom för låg timlön.

Bemanningsanställda på företag som har tecknat kollektivavtal har rätt till en timlön som är ett snitt av vad fastanställda med liknande arbetsuppgifter tjänar. I branschen kallas det för genomsnittligt förtjänstläge - GFL.

Bemanningsföretagen får uppgiften om GFL-beloppen från företagen som hyr in personal. De förhandlar i sin tur fram dem med facket. Om ett bemanningsföretag får betala ut retroaktiv lön på grund av att GFL-beloppet har varit felaktigt kan de kräva en ersättning på motsvarande belopp av företaget de har hyrt ut personal till.

Bemanningsföretagens vinster består av en procentmarginal på de uthyrda konsulternas lön. Om en felaktig lön har betalats ut har de därför inte så mycket att tjäna på det jämfört med företaget som hyr in. Om misstaget inte upptäcks kan företaget som hyr personal potentiellt tjäna hela det felaktiga beloppet.

Vems fel det är att Markus Krantz och sju andra Kometanställda inte fick rätt timlön är svårt att avgöra. Klart är att han hamnade i kläm.

– Jag känner mig lurad. Jag har haft känslan att något var fel hela tiden. Men det är svårt att göra något själv.

ANNONS

Vid årsskiftet startade Markus Krantz en ny anställningsperiod på SKF. Han blev tidigt kontaktad av IF Metall som snart började en förhandling.

– Komet kallade in oss på ett möte där de sa att lönerna hade varit fel och att de inte skulle bestrida kraven. Men min garantilön ville de inte betala ut. Jag hade väl jobbat där för länge. Sen la de sig ändå på rygg i förhandlingarna med facket.

Förra månaden fick Markus Krantz ut 350 000 kronor retroaktivt, hans plan är till en början bara att spara pengarna.

– Nu känns det ju skönt, men jag har haft det ganska fattigt under den här tiden och har levt mycket av mina föräldrar. Tanken är att jag ska betala tillbaka en del till dem.

Numera har han skaffat sig ett fast jobb på en annan ort.

– Om man ska jobba för ett bemanningsföretag är det nog bäst att jobba för ett stort. Komet har sagt att de ska bättra sig, men jag vet inte om jag tror på det. De känns som oseriösa skojare.

Johan Lagercrantz, vd på Komet, vill inte bemöta kritiken med motiveringen att företaget inte kommenterar enskilda fall eller förhandlingar.

Tillsvidareanställda på ett bemanningsföretag som har tecknat kollektivavtal har rätt till lön, även när de inte är ute på uppdrag. Denna lön kallas garantilön och ska motsvara 90 % av den timlön den anställde har haft i genomsnitt under den senaste tremånadersperioden.

Även när den anställde på bemanningsföretaget är ute på uppdrag finns en fastställd minimilön enligt kollektivavtalet. Den ska utgöras av genomsnittet av vad företagets personal som utför samma uppgift tjänar.

Komet är ett svenskt bemanningsföretag med kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Företaget har cirka 40 fast anställda och ungefär 500 konsulter. Komet startade 2005 som ett studentbemanningsföretag, men hyr numera ut konsulter i alla åldrar.

ANNONS