Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snusfabrikörerna Peter Soergel och Peder Ölander driver snusföretaget Prillan Concept. Arkivbild.

Snusstrid hettar till – hotar med JO-anmälan

Striden mellan Tullverket och snusföretaget Prillan Concept i Borås växlar upp. I ett osäkert rättsläge har Tullverket gått ut med vilseledande information till näringsidkare, hävdar företaget som nu hotar med anmälan till Justitieombudsmannen.

I juni beslutade kammarrätten i Stockholm att den råtobak eller det tobaksavfall som Prillan Concept – som säljer så kallat gör-det-själv-snus – snarare ska ses som röktobak. Det innebär att tobaken beläggs med en skatt på 1 884 kronor kilot, och företaget riskerar tiotals miljoner i skattekrav.

Prillan Concept har nu överklagat domen till Högsta förvaltningsdomstolen och väntar på prövningstillstånd. Kammarrättens dom har alltså ännu inte vunnit laga kraft.

Att Tullverket under tiden har gått ut med information på sin webbplats har retat gallfeber på Prillan Concept som anser att informationen är vilseledande och överväger att anmäla Tullverket till JO.

"Det är ett välkommet avgörande från kammarrätten, inte minst då domen blir vägledande för vår verksamhet", står det att läsa på Tullverkets hemsida. Vidare skriver verket att man "fått ett kvitto på att vi har rätt i våra bedömningar av vad som ska klassificeras som röktobak".

Små aktörer drabbas

- Jag tycker att det är bedrövlig myndighetsutövning då alla näringsidkare går in på hemsidan och tror att det här är gällande rättsläge, men det är ju inte fallet. Det är en dom från kammarrätten som är överklagad och inte har vunnit laga kraft, säger snusföretagets advokat Ulf Käll.

Han hänvisar till att en tidigare kammarrättsdom från Sundsvall kommit fram till en annan slutsats, och som han hävdar att Tullverket undanhåller.

Den del av snusmarknaden det gäller är liten. Men för de små aktörerna kan det bli ödesdigert, enligt Ulf Käll.

- Om Stockholms kammarrätts dom skulle stå sig blir effekten att alla små aktörer kommer att slås ut, det kommer bara att finnas en eller två stora kvar i Sverige som har råd att importera, säger han.

"Är vägledande"

Enligt Tullverket har man på webbplatsen kommenterat domen i Stockholms kammarrätt, då domen i Sundsvall var ett ärende som drevs av Skatteverket och inte tullen.

- Vi anser att kammarrättens dom i Stockholm blir vägledande för hur vi ska bedöma importer av det här slaget, och den uppfattningen har vi tills eventuellt en annan insats säger något annat. Vi anser att det är bättre att vi redovisar hur vi uppfattar läget, säger Jesper Lidholm, pressekreterare vid myndigheten.