Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Snart klart för nya Attefallshusen

Hus på 25 kvadrat som inte kräver bygglov. 4 juni väntas nästa generations friggebodar få ja i riksdagen. Men lika lätt som en friggebod går det inte att bygga ett Attefallshus.

I februari sa bostadsminister Stefan Attefall (KD), som har gett namn åt husen, så här:

– Det här är en viktig reform för mängder av villa- och sommarstugeägare, och något som de kommer att få nytta av redan nu till sommaren. Förslagen innebär väsentliga lättnader för den enskilde att kunna uppföra ett till litet hus på tomten, bygga ut sitt hus eller inreda en till bostad, till exempel till ett tonårsbarn, utan att behöva söka bygglov.

Den 4 juni röstar riksdagen i frågan, och det absolut mest troliga är att de nya reglerna börjar gälla den 2 juli.

Men för den som vill bygga redan i sommar kan det bli ont om tid.

Bygglovarkitekt Torbjörn Borglin på stadsbyggnadskontoret i Göteborg tror att många kan ha missuppfattat reglerna kring Attefallshusen. De har läst att husen inte kräver bygglov och tror då att det bara är att ställa dit huset – som med en friggebod.

Så enkelt är det inte. En anmälan till kommunen krävs och därefter måste stadsbyggnadskontoret eller byggnadsnämnden lämna ett startbesked innan huset får uppföras.

Trots att inte bygglov behövs måste den som vill bygga visa att alla tekniska krav uppfylls, det gäller exempelvis brandsäkerhet och krav på bärande konstruktioner.

– Vi menar att det inte är så mycket lättare än att söka bygglov. Skillnaden ligger i att man kommer att kunna bygga även om det strider mot detaljplanen, men man måste fortfarande redovisa hur huset ska se ut och att det har de funktioner som ska finnas. Om huset ska användas som permanentbostad måste det uppfylla de krav som finns på en bostad, säger Torbjörn Borglin.

– Vi är rädda att det kommer att bli en del olovligt byggande ändå, det är tyvärr inte så enkelt som många tror. Om du börjar bygga något som kräver ett startbesked kan du drabbas av en sanktionsavgift.

Hur snabbt stadsbyggnadskontoret i Göteborg kommer att kunna ge ett startbesked till den som vill bygga vet han inte. Normalt sett brukar det ta några veckor att handlägga en anmälan.

– Om den här lagen går igenom kan en anmälan lämnas först den 2 juli. Det är under semesterperioden när vi inte har full bemanning, och handläggningstiden blir därför längre. Under semestermånaden är vi en arkitekt som jobbar, i stället för normalt åtta, och då blir följaktligen färre ärenden beviljade.

Mikael Wennergren, bygglovshandläggare i Uddevalla kommun, är inne på samma linje. Han tror att det kan bli tufft för byggnadsnämnderna under en övergångsperiod.

– Har man tänkt bygga i sommar – det kommer inte att funka. Om lagen träder i kraft den 2 juli är det den tid då många går på semester och vi kanske har fått instruktioner bara någon vecka innan. Sedan antar jag att det blir handläggningstid på ett par veckor innan vi kan ge ett startbesked.

Bostadsminister Stefan Attefall ser fram emot lagändringen, som han tror kommer att förenkla för husägare och lösa en del av bostadsbristen.

– Den stora vinsten med förslaget är att man kan bygga utöver detaljplanen. Om man har en detaljplan som tillåter max 150 kvadrat boyta får man bygga 25 kvadrat utöver det. Det vidgar friheten för villaägare.

Hur snabbt det kan gå att få ett startbesked vågar han inte svara på, men han hoppas att det ska gå fortare än de maximalt 10 veckor som ett bygglov ska ta.

– Men jag har full respekt för att det nu i sommar kan uppstå en del förvirring innan man har hunnit landa i rutinerna, säger Stefan Attefall. Det kan säkert vara olika mellan kommunerna, men jag hoppas att man snabbt hittar rutiner som gör att man kan serva med snabba besked.

Han menar att ingen fråga hittills har genererat lika många telefonsamtal, brev och förfrågningar till departementet som Attefallshusen, vilket han tolkar som att intresset är stort. Men trots att både hustillverkare och snickare ligger i startgroparna redan nu kommer det att dröja till nästa år innan byggandet av Attefallshusen verkligen sätter fart, tror han.

– I sommar tror jag att man kommer att sitta på altanen och fundera på det här, men den stora vågen av byggen kommer vi nog att se till vintern, våren och nästa sommar, säger Stefan Attefall.

.

Fakta: Attefallshus

  • Lagändringen innebär att ett hus på 25 kvadratmeter ska kunna byggas på tomten utan bygglov. Anmälan måste göras till byggnadsnämnden, som ser till att alla tekniska krav följs. Därefter får husägaren ett startbesked. Däremot sker inte någon prövning av hur huset placeras i förhållande till detaljplanen.
  • Attefallshuset får enbart byggas som komplement till ett redan existerande hus.
  • Till skillnad från friggeboden ska Attefallshuset kunna användas som permanentboende, men också som gäststuga, garage eller kontor.
  • Högsta nockhöjd blir 4 meter, vilket möjliggör ett loft.
  • Huset måste ligga minst 4,5 meter från tomtgränsen, annars krävs grannars tillstånd.
  • Riksdagen röstar i frågan den 4 juni, lagändringen förväntas träda i kraft den 2 juli.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.