Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Snart kan man besöka Pater Noster – och bo på ön

I juli öppnar Pater Noster som ny turistdestination med kafé och övernattning i fyrmästarens hem.
– Det är en fantastisk miljö. Och vi gör det som en hyllning till historien, säger Mirja Lilja Hagsjö, driftansvarig på Top Lite Invest.

Fyren Parter Nosters fyrmästarbostad på Hamnskär utanför Marstrand har legat öde under några år, utan några utåtriktade verksamheter.

Och så länge fyrmästarbostäderna legat i dvala har inte heller Statens Fastighetsverk gjort insatser. Nu är det fullt av hantverkare på ön som renoverar bostäderna, och om någon dryg vecka ska också den klassiska röda fyren målas om.

LÄS MER: Motorsågsmassakern på Marstrand

All denna ivriga aktivitet beror på att en grupp entreprenörer inom Top Lite Invest tecknat nytt hyresavtal och har stora framtidsplaner för Pater Noster som turistdestination.

– Det är en underbar plats, och Statens Fastighetsverk är glada över att få en hyresgäst som sätter igång detta med värme. Fyren har ju legat därute långt över 100 år, och vi ska försöka öppna upp miljön så att dagsgäster kan komma på besök, och skapa ett hem där man kan bo över natten i fyrmästarbostaden, säger Mirja Lilja Hagsjö, driftansvarig och vd på Top Lite Invest.

Ska bli en internationell top-fem

Bakom satsningen står entreprenören Olle Langenius, Mirja Lilja Hagsjö, vd, Zana Usorac, restauratör, Frida Langenius och Carl Sylvan, sjötransporter, och Erik och Elisabeth Nissen Johansen från Stylt.

– Vi har inga planer på att göra ett femstjärnigt Dubai-hotell ute på Pater Noster. Absolut inte. Detta ska göras med kärlek, och det var också därför det klickade direkt Statens Fastighetsverk. Vår vision är att detta ska bli en internationell top-fem såklart. För det är en unik och otillgänglig plats. Det är essensen av västkusten och man ser 360 grader omkring mitt ute i havet, säger Mirja Lilja Hagsjö.

LÄS MER: Försvarets övning – jagar ubåt utanför västkusten

Totalt kan 16-18 personer bo över på ön i två tvåvåningshus, och fyrmästarbostäderna rymmer inte fler än åtta, nio rum. Så det kommer aldrig att handlar om några stora grupper som kan bo över.

Hur ska man då ta sig till Pater Noster?

– Man kan ta sig dit med egen båt, men om man bokar ett boende så har vi i vårt bolag en certifierad ribbåt, så ger vi ett pris för att hämta upp med vår transport från Koön eller Marstrand så att man åker säkert ut, säger hon.

Pater Noster har varit igenom många turer under åren. När fyren togs ur drift så började den förfalla, men räddades av frivilliga krafter och återinvigdes 2007.

Fyrplatsen förvaltas av Statens Fastighetsverk och Hamneskär och Pater Noster kommer att fortsätta att vara ett öppet utflyktsmål för alla som kommer till platsen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.