Snart i kylskåpet: Förpackningar som pratar

Förpackningar som kan ”prata”, som vet hur innehållet mår och som kan avslöja fusk. Nordens största förpackningsmässa pågår just nu i Göteborg och där fick GP en glimt av hur framtidens kylskåp och butikshyllor kommer att se ut.

ANNONS
|

Under tre dagar samlas förpackningsbranschen på Scanpack på Svenska Mässan för att knyta kontakter, göra affärer och ta del av senaste nytt inom området. Inte oväntat är fokus stort på miljön. Tittar man bara på Sverige bidrar varje svensk årligen med 64 kilo plast, papper, tidningar, metall och glas till förpackningsberget. På mässan visades lösningar som kan bidra till att minska det. Ett exempel är en ny påse för cement där hela påsen kan slängas i cementmixen.

– Sparar både på rygg och material samt återvinning. Dessutom gör påsen cementen starkare, säger Olof Nyström från förpackningsnätverket Packbridge.

Används för fisktransport

Han visar också en kartongförpackning som kan ersätta den av frigolit som till exempel används för transport av fisk. En plastfilm inuti skyddar själva förpackningen från väta, och kartongen klarar att vara vattenfylld flera månader utan att fibermaterialet skadas.

ANNONS

– Dessutom är den vikbar till skillnad från frigolit vilket gör att den sparar en herrans massa plats i transporten och den går att återvinna upp till sju gånger, säger Nyström.

Han visar vidare en "pratande" etikett på en vinflaska som man kan läsa av med sin mobil. Informationen man kan få kan till exempel vara reklam, men skulle också i kombination med andra teknologier kunna ge stora vinster i bland annat livsmedelsbranschen. Till exempel skulle sensorer kunna känna av skakningar och om en kylkedja brutits under transporten.

– Man kan göra stora vinningar genom att se hur respektive produkt mår istället för att innehållet i hela lastbilen kasseras, säger Nyström.

– Just nu pågår projekt med transport av läkemedel som vaccin som är väldigt känsliga för fluktuation i kylkedjan.

Smarta etiketter skulle också kunna verifiera äktheten i olika produkter genom att varje etikett är knuten till en specifik förpackning, något som skulle kunna gynna industrier som läkemedelsindustrin som har problem med piratbolag.

Går trögt i Sverige

Företaget Ecolean från Helsingborg ligger bakom en "mjuk" förpackning där 40 procent av plasten ersatts med krita. Förpackningen, som ofta innehåller mjölk, yoghurt eller juice, har rönt framgång i till exempel Asien.

ANNONS

– Men i Sverige går det trögt, här är vi traditionella och vill inte ha nya mejeriförpackningar utan det ska se ut som det alltid gjort av någon konstig anledning, säger Bo Wallteg, chefredaktör på branschtidningen Nord emballage.

När man tittar på just mejeriförpackningar har den klassiska Tetra pak:en förändrats rejält det senaste dryga decenniet, enligt Lena Lorentzen från organisationen Sweden 4 all. Hon har sedan 80-talet tittat på hur man gör förpackningar lättanvända för personer med nedsatt funktion, som reumatiker till exempel.

– År 2005 började Tetra pak jobba med frågan och jämför man med då – rivförpackningar, förpackningar som skulle vikas för att öppnas och sedan öppnade, små, små hårda korkar – har det utvecklats otroligt, säger hon.

Men även om mycket skett är innehållet i ett vanligt svenskt kylskåp i dag inte tillgängligt för alla, enligt Lorentzen.

–De förpackningar jag tycker är viktigast att man gör lättanvända är de man tar i farten, som yoghurt med müsli på. Saker man äter när man inte är hemma och inte har redskap som sax till hjälp.

Scanpack

Är en mässa för dem som är involverade i förpackningskedjan, från koncept och design till produktion och logistik. Antalet besökare beräknas bli 17 000 från 40 länder och antalet utställare 500. Mässan arrangeras den 23-26 oktober 2018 på Svenska Mässan i Göteborg.

ANNONS