När lönetransparensdirektivet träder i kraft i juni 2026 har inte arbetsgivaren längre rätt till att fråga vad du som arbetssökande tjänade på ditt förra jobb. Dessutom ska den arbetssökande informeras om ett intervall för ingångslönen på arbetsplatsen redan i exempelvis platsannonsen.
När lönetransparensdirektivet träder i kraft i juni 2026 har inte arbetsgivaren längre rätt till att fråga vad du som arbetssökande tjänade på ditt förra jobb. Dessutom ska den arbetssökande informeras om ett intervall för ingångslönen på arbetsplatsen redan i exempelvis platsannonsen. Bild: Mostphotos

Snart får du veta lönen redan innan du söker jobbet

Om lönerna blir öppna kommer löneskillnaderna mellan könen att minska. Det menar EU som nu tagit fram ett direktiv för att minska lönegapet. I praktiken innebär det att du som arbetssökande kan se lönen redan i platsannonsen, rapporterar Kollega.

ANNONS
|

Kvinnor tjänar i genomsnitt mindre än män i samtliga EU-länder. Under de senaste åren har EU försökt minska gapet utan att lyckas.

Nu har EU-kommissionen tagit fram ett direktiv för att försöka råda bot på problemet med osakliga löneskillnader. I juni 2026 ska det så kallade lönetransparensdirektivet träda i kraft där utgångspunkten är att stärkt transparens kommer att få löneskillnaderna mellan könen att minska.

Privatekonomi söndag

I artikelserien Privatekonomi söndag samlar vi reportage, tips och granskningar om hur man får pengarna att räcka längre och förutsättningar att växa.

Vill du få en pushnotis i din mobil när vi skriver om dessa ämnen? Klicka här: Privatekonomi och välj följ.

Så påverkar det arbetssökande och anställda

För svensk del presenterades i våras en utredning om hur direktivet ska implementeras här, vilket kommer att påverka så väl arbetssökande, anställda som arbetsgivare.

För den som söker jobb ska den arbetssökande redan innan löneförhandlingen få veta ingångslön eller ett motsvarande intervall på arbetsplatsen, exempelvis genom att det redan anges i jobbannonsen. Därutöver har arbetsgivaren inte rätt att fråga hur mycket den arbetssökande tjänade på sitt förra jobb.

ANNONS

Den som redan är anställd kommer att ha rätt att få veta snittlönen på arbetsplatsen och det kommer också att finnas krav på arbetsgivaren att informera kring vilka lönekriterier som finns på arbetsplatsen.

Konsekvenser för arbetsgivare

Ytterligare krav kommer att ställas på större arbetsgivare. Bland annat måste arbetsgivare med över 100 anställda redovisa löneskillnaderna mellan könen för Diskrimineringsombudsmannen, DO, som offentliggör uppgifterna.

Om löneskillnaderna överskrider fem procent mellan män och kvinnor ska arbetsgivaren motivera bakgrunden eller föreslå åtgärder för att få bukt med problemen och att lönegapet minskar.

LÄS MER:Tusentals Volvobilar har för höga utsläpp

LÄS MER:Polestar rusar på börsen efter miljardförlust

LÄS MER:Superstjärnans smink till Sverige

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS