Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Från och med första oktober blir det dubbelt så dyrt att lösa in gamla sedlar. Bild: Anders Wiklund/TT

Snart dubblas kostnaden för gamla sedlar

Skynda att lösa in gamla sedlar. Från och med 1 oktober kostar det nämligen det dubbla att byta ut de ogiltiga sedlarna till nya.
Och fortfarande saknas sedlar till ett värde av flera miljarder.

Det saknas fortfarande sedlar till ett värde av 5,5 miljarder kronor sedan sedelutbytet 2015-2017. Riksbanken kommer att höja avgiften för att lösa in de gamla sedlarna höjs från 100 kronor till 200 kronor från och med första oktober 2020.

Varför man nu höjer avgiften är, enligt Riksbanken, höga administrativa kostnader.

– Det är tre år sedan vi avslutade det här sedel- och myntutbytet och vi får fortfarande in en hel del ogiltiga sedlar. Kostnaden är per ärende, säger Susanne Meyer, pressekreterare på Riksbanken.

LÄS MER: Miljoner i gamla sedlar får inte lösas in

Hittar undangömda pengar

Hon förklarar att ärendena kan röra sig om att folk hittar pengar som de har gömt eller lagt undan eller till exempel från ett dödsbo. Från och med första oktober är det också bara personen som ägde sedeln när den blev ogiltig som kan lösa in den.

– När man fyller i blanketten får man även skriva in en förklaring hur man fått pengarna och varför man inte löst in de tidigare. Man kan också behöva skicka med kvitto eller andra sorts handlingar och det är för att vi följer penningtvättslagen, säger Susanne Meyer.

LÄS MER: Riksbanken lånar ut 500 miljarder

LÄS MER: Trots pandemi – styrräntan hålls oförändrad

För att lösa in gamla sedlar skickar man dessa till Riksbanken. Hur du går till väga steg för steg kan du läsa på Riksbankens hemsida. Det finns ingen tidsbegränsning för när man kan lösa in sedlar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.