Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Sms:et till anställda på Landvetter: erkänner övertid

Ett storbråk kan vara på väg att blossa upp mellan facket och Securitas på Landvetter flygplats. Skälet är ett sms som gått ut till anställda där man bekräftar att folk låsts på sina positioner – något som arbetsgivaren hittills nekat till.

Göteborgs-Posten har vid flera tillfällen skrivit om läget på Landvetters flygplats säkerhetskontroll och bevakning. Under sommaren var köerna så långa att passagerare missade flyg till följd av personalbrist, enligt flera personer med insyn. Samtidigt larmade facket om personalflykt och "värdelöst ledarskap". Flera anställda vittnade också om säkerhetsrisker när de blivit låsta vid sina positioner i timmar utan avlösning.

LÄS MER: Larm om kaos i säkerhetskontrollen på Landvetter

Men det tillbakavisades av Securitas Aviation, som sedan 1 maj i år har tagit över driften av säkerhetskontroll och bevakning från Swedavia. Uppgiften om låsning vid positioner menade de var ny. Men flera medarbetare GP varit i kontakt med vittnar om att det fortsatt är så att man bryter mot maxgränserna vid röntgenskärmar i stort sett dagligen.

Sms bekräftar att maxtiden överskrids

Så sent som i måndags rapporterade även DN om att medarbetare sitter vid sina röntgenskärmar långt mer än de 20 minuter som Transportstyrelsen rekommenderar. Fortfarande hävdar chefer att bilden inte stämmer och hänvisar till ett system som ska slå larm om en anställd överskrider skärmtiden.

Men nu kan alltså GP avslöja att det har gått ut SMS till de anställda om exakt detta. I det står:

"Hej. Förtydligande kring vikten om att sitta max 20 minuter vid röntgen i passagerarflöden. Enligt dagens röntgenstatistik överskrider många maxtiden. F o m imorgon tisdag 12/11 kommer vi dagligen följa upp samtliga inloggningar samt vidta åtgärder med omedelbar avstängning från röntgen och samtal med berörd personal. Mvh Arbetsledningen."

LÄS MER: Landvetter brottas med ovanligt långa köer – passagerare har missat flyg

Facket: "Vi accepterar inte sånt här"

Peter Åkesson är ombudsman för fackförbundet Transport avdelning 3. Om sms:et som gått ut till anställda där man bekräftar att folk sitter fast för länge på sina positioner säger han så här:

– För man oss ombudsmän bakom ljuset och inte håller sig till sanningen, då blir Transport inte roliga att ha att göra med. Vi accepterar inte sånt här. Tänk dig att du jobbar på ett ställe där du vet att arbetssättet är fel, och kommer någon på mig så får jag kanske sluta.

Peter Åkesson har tidigare sagt till GP att facket och arbetsgivaren kommit överens om att en omorganisation i arbetsledningen på Landvetter säkerhetskontroll och flygplats. Enligt honom är det fortfarande i allra högsta grad aktuellt.

– Man kan inte ha kvar samma chefer om man har haft en kultur som inte följer det regelverk som finns. Det måste bli Securitas säkerhetstänk. Det är det vi håller på att jobba med, men det går inte på en vecka, säger han.

GP har sökt Securitas som har bett att få återkomma med en kommentar.

LÄS MER: Långa köer på Landvetter flygplats

Swedavia: "Medvetna om ansträngt läge"

Under tisdagskvällen tar Swedavia kontakt med GP för att kommentera situationen på Landvetter flygplats.

– Från Swedavias håll är vi medvetna om att stundtals har det varit ett ansträngt läge med bemanningen i säkerhetskontrollen. Vi välkomnar att Securitas nu tar krafttag för att få bukt på situationen, säger Ann Jacobson, säkerhetschef på Swedavia.

– Vi kommer att föra en kontinuerlig dialog med Securitas och noga följer upp kvaliteten för att tillse att regelverk och avtal följs. Säkerhet är vårt högsta prioritet, fortsätter hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.