Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Smart Eye, Henrik Björnsson
Bild: Smart Eye, Henrik Björnsson

Smart Eye får nya, tunga ägare

En nyemission och en försäljning från Fouriertransform betyder att aktier för cirka 200 miljoner kronor i Göteborgsföretaget Smart Eye får nya ägare.
– Vi behöver kapital för att expandera och anställa många nya, säger vd Martin Krantz.

Smart Eye utvecklar mjukvara för självkörande fordon, det handlar om förarövervakning – eye tracking – med hjälp av kamera. Som GP skrivit tidigare har bolaget stora expansionsplaner, man satsar på nya kunder inom massmarknadssegmentet inom bilindustrin, från att tidigare haft premiummärken som kunder. I somras tecknade man avtal med Volvos systermärke Geely.

Stora summor

Och för att kunna ha kapital för att växa både i Sverige, USA, Kina och Japan så har bolaget genomfört en nyemission där bolaget tillförs nästan 114 miljoner kronor i nytt kapital. Dessutom säljer riskkapitalbolaget Fouriertransform sin andel i bolaget som uppgått till drygt 16 procent.

– Det är totalt cirka 200 miljoner kronor i aktiekapital som byter ägare, säger Smart Eyes vd Martin Krantz.

Bland de nya ägarna märks Robur Ny Teknik och här finns flera tunga, svenska institutionella ägare.

– Vilka det är förutom Robur är inte offentligt än. Men det fanns ett starkt tryck på att investera i oss och det handlar om starka institutioner – det är en kvalitetsstämpel och ett kvitto på att vi gjort rätt saker, säger Martin Krantz.

Många nya anställda

När det gäller anställningar så kommer företaget att kraftigt öka sin organisation.

– Vi är 85 anställda i dag och kommer att inom ett år behöva anställa någonstans 30–50 ytterligare personer. Vi växer snabbt och det är såväl inom ingenjörs som försäljningssidan vi behöver anställa. Förutom i Göteborg är det personal på kontoren nära våra kunder ute i världen vi behöver fler personer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.