Småsparare i rävsax

ANNONS
|

För närvarande pågår en brottsutredning av Ekobrottsmyndigheten. Även Finansinspektionen utreder omständigheterna som lett till att ett stort antal småsparare känner sig lurade.

Spararna har sina 24 Mas-aktier i en kapitalförsäkring som administreras av företaget Anea. I villkoren ingår att regelbundet göra inbetalningar till försäkringen.

De sparare som nu krävt att slippa inbetalningarna, som kan uppgå till tusentals kronor varje kvartal, tills brottsutredningen är klar, har fått kalla handen.

Anea har skickat kravbrev med hot om annullering till dem som avbrutit sina inbetalningar till kapitalförsäkringen.

- Om man handlar någonting så måste man betala för sig och det gäller även om man köpt en försäkring, säger Aneas vd Peter Sarand till Sveriges Radio.

ANNONS

Att det främst är sparare i Göteborgs som berörs beror på att det var här det hölls stora informations- och försäljningsmöten av försäkringsrådgivare.

24Mas är ett IT- och medieföretag som siktade på börsnotering 2011. Sparare lockades med de till synes långt framskridna planerna att satsa stora belopp, sammanlagt en halv miljard kronor. Kapitalet finns dock inte på 24Mas balansräkning utan hamnade hos den hemlighetsfulle storägaren Stockhouse, vars huvudägare är anonym.

Anmälningar och klagomål har duggat tätt i höst, både hos Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen. Många drabbade har även bett om råd från Konsumenternas bank och försäkringsbyrå.

Totalt uppges det röra sig om 1800 småsparare som köpt aktier via kapitalförsäkringar för cirka en halv miljard kronor i bolaget.

ANNONS