Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Småföretagare fortsatt optimistiska

Småföretagare ser ljust på framtiden. Men svårigheten att hitta personal med rätt kompetens är ett orosmoln, enligt en undersökning.

Småföretagen ser generellt ljust på framtiden. Sysselsättningen har ökat det senaste året och trenden är fortsatt fler anställda i småföretagen, enligt organisationen Företagarna och Swedbanks småföretagsbarometer som bygger på uppgifter från 4 000 företag med 1–49 anställda.

Hälften av företagen räknar med högre försäljning det kommande året, bara ett av tio småföretag räknar med fallande omsättning.

Men det finns också tillväxthinder enligt företagarna, som bland annat pekar på brist på rätt arbetskraft och att det är dyrt att anställa.

- Svaren i den här undersökningen stämmer väl överens med min bild av svensk ekonomi. Alla är överens om att det går bra för Sverige, men det skulle kunna gå ännu bättre, säger Johan Eklund, vd för forskningsinstitutet Entreprenörskapsforum, vid ett seminarium om barometern i Stockholm.

Han tycker att det finns flera strukturproblem i Sverige, till exempel marginalkostnader kopplat till löner.

- Jag förstår att företag alltid vill ha så låga kostnader som möjligt. Men politik handlar om att se var resurserna får bäst effekt. Småföretag verkar i en kontext. Satsar man på infrastruktur och bostadsbyggande dras småföretagen med, säger Mikael Damberg (S), som också deltog i seminariet.