"Smärtgränsen nådd"

ANNONS
|

Debatten om höjda bensinskatter får bilisterna att se rött.

Regeringen kom i går med ett utspel om att bensinskatten måste höjas för att de ska nå sitt miljömål.

Samtidigt kom en rapport från Statens institut för kommunikationsanalys, Sika, där det framgår att bensinpriset måste fördubblas för att få tillräcklig effekt.

Reaktionerna bland bilisterna som GP talade med i går var tydliga. Smärtgränsen är nådd.

Ann och Ingemar Bohm, är på väg till Härryda för att rasta sina hundar. De har två bilar och kör sammanlagt cirka 1 500 mil per år. Skulle priset gå upp till 20 kronor blir det dags att sälja den ena bilen och ibland cykla till jobbet.

ANNONS

- Blir prishöjningen för svettig blir det att minska bilkörningen och i så fall bara ha en bil. Vi får turas om att köra och cykla till jobbet, säger Ingemar.

Även en skattehöjning på betydligt blygsammare nivåer är ovälkommen.

- Smärtgränsen är redan nådd. Den gick vid 10 kronor. Det är för jäkligt, säger han.

- Men jag är kluven, de höjer bensinpriset för miljön. Vi måste tänka på kommande generationer, säger Ann Bohm.

Bensinpriset kan bli en klassfråga. Vem har råd att köra bil i framtiden om literpriset blir 20 kronor?

Malin Olsson från Röstånga i Skåne håller med. Hon på väg från Skåne till Skara med en häst som ska säljas.

- 20 kronor är helt sanslöst. Jag höll på att köra av vägen när jag hörde det på radion. Smärtgränsen är redan nådd, den gick vid 10 kronor, säger hon.

På Statoil står Kristian Wardal och tankar. Han tycker att det är fel om bensinpriset höjs. Folk flyttar ut från stan för att ha råd att köpa hus.

- Vad ska man göra, man är bunden till sin bil. Men 20 kronor! Jag blir rent ut sagt vansinnig. Skulle priset höjas så mycket, jag vet inte vad jag skulle ta pengar ifrån. Bilresandet får begränsas till det absolut nödvändigaste. I dag kör jag bil till jobbet. Jag tjänar drygt en timme jämfört med att ta kollektivtrafiken. Det är mycket när man börjar klockan sex på morgonen, säger han.

ANNONS
ANNONS