Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Slutspel i kampen Pfizer – Astra

I dag inleds slutspelet i kampen om Astra Zeneca. I centrum står två göteborgare – Astra Zenecas styrelseordförande Leif Johansson, och Mikael Dolsten på Pfizer.

Johansson och Dolsten kämpar på var sin sida. Den 55-årige Mikael Dolsten är forsknings- och utvecklingschef på Pfizer.

Klockan halv elva i dag inleder en så kallad select committe i brittiska underhuset sin utfrågning om amerikanska Pfizers 700-miljardersbud på Astra Zeneca.

Ledningen i de båda berörda företagen frågas ut av ett utskott för näringsliv och innovationer. Båda företagen ställer upp med tre personer från den absoluta toppen i de båda företagen. Däribland Astra Zenecas vd Pascal Soriot och hans motsvarighet, Pfizers koncernchef Ian Read.

I morgon är det åter dags för utfrågning i det brittiska parlamentet. Då är det forsknings- och teknikutskottet som skall ställa frågor till bland annat Mikael Dolsten.

Dolsten har ett förflutet på Astra/Hässle i Mölndal. När Astra slogs samman med brittiska Zeneca blev det Dolstens uppgift att gifta ihop forskning och utveckling mellan just Astras Mölndal och Zenecas centrum i Manchester.

I dagens brittiska The Guardian säger Mikael Dolsten att Pfizer har en historia av att gifta samman företagskulturer och ta vara på talanger när man skapar ett nytt företag.

Bland Pfizers kritiker säger man att företaget är bättre på att skära kostnader än utveckla nya läkemedel.

Enligt Mikael Dolsten innebär giftermålet mellan Astra Zeneca och Pfizer bara fördelar för båda bolagen. Men hans gamla arbetsplats i Mölndal finns inte på Pfizers karta.

Flera brittiska politiker och regeringsföreträdare är skeptiska. De minns hur Pfizer för tre år sedan lade ned ett forskningscentrum i Sandwich i sydöstra Storbritannien. 2 400 anställda stod utan jobb.

Det påminner om Sveriges erfarenheter av Pfizer i samband med att företaget praktiskt taget lade ned Pharmacia några år efter att de köpt Uppsalaföretaget.

De är också skeptiska till att Pfizers tänker lägga sitt finansiella centrum i London, för att komma undan den högre bolagsskatten i USA. London som ett skatteparadis för amerikanska företag, är inte bra för Storbritanniens viktiga relationer med USA.

På måndagen skickade Pfizer ett brev till de utskott i brittiska parlamentet som skall fråga ut parterna i dag och i morgon. Pfizer säger att löftet är juridiskt bindande om att minst 20 procent av de sammanslagna läkemedelsföretagens forskningsarbete skall förläggas till Storbritannien.

Men vad Pfizer faktiskt garanterar är att minst en femtedel av forskningen skall ligga i Cambridge under fem år, om inget oförutsett inträffar. Det vill säga ett löfte för kort tid och med kryphål.

På Pfizers karta finns inte Mölndal med.

Leif Johansson skall inte utfrågas i brittiska parlamentet. Men han är en spindel i nätet som styrelseordförande. Hittills har han och styrelsen kallt avvisat Pfizers bud på Astra Zeneca.

Pfizers bud, 50 pund per aktie i Astra Zeneca, går ut om knappt två veckor. Johansson håller sedan några veckor på att övertyga Astra Zenecas stora ägare har allt att vinna på att behålla sina aktier.

I förra veckan marknadsförde Astra Zenecas vd Pascal Soriot den välfyllda pipeline av nya läkemedel som skall kraftigt öka omsättningen på nio år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.