Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Telia säljer verksamhet i Uzbekistan. Arkivbild.

Slutnotan klar för Telias uzbekskandal

Telias skandalaffärer i Uzbekistan närmar sig slutet. Nu säljs innehavet i operatören Ucell. Och slutnotan handlar om miljardbelopp.

Vd Johan Dennelind är mycket nöjd med att affären är avslutad. Telias affärer i Eurasien har legat som ett svart moln över både honom och Telias styrelse i flera år.

- Vi har pratat om hur vi gick in i de här länderna på ett felaktigt sätt sedan jag tillträdde som vd, vi har pratat om de åtgärder vi har vidtagit för att göra rätt framåt och våra åtgärder för att sälja oss ur regionen, förklarar han på en pressträff.

- Vi försöker göra det ansvarsfullt genom att hitta köpare som svarar mot våra kriterier och till ett pris som vi kan försvara och motivera, tillägger han.

Två länder återstår

Försäljningen inbringar 215 miljoner dollar, cirka två miljarder svenska kronor. Jämfört med vad Telia värderat verksamheten till senaste tiden så blev priset cirka 400 miljoner kronor bättre än befarat. Men slutnotan landar ändå på miljardbelopp, förutom all negativ publicitet.

Lite beroende på hur mycket pengar Telia gick in med från början och varifrån de pengarna togs, inte helt klart, så kan de två miljarderna ställas i relation till de närmare åtta miljarderna Telia betalade till amerikanska och nederländska myndigheter för den korruptionsuppgörelsen som gjordes i fjol.

- Så netto är det naturligtvis en mycket stor negativ siffra, säger Stefan Billing, Teliaanalytiker på Kepler Cheuvreux.

Fortfarande återstår Telias verksamhet i Kazakstan och Moldavien att sälja – varav den förstnämnda är den största pjäsen men som är börsnoterad och bör vara lättare att hantera för Telia, enligt Stefan Billing.

Köpare av Ucell är en uzbekisk myndighet som ska stödja privata företag och främja konkurrens. Det är djupt ironiskt, anser den västutbildade uzbekiske ekonomen Bekzod Hasjimov på sociala medier.

"Nu har staten i praktiken fått monopol", skriver han, och väntar sig en ineffektiv operatör med höga priser för abonnenterna.

Myndigheten, som ska bekämpa monopol, ska reglera marknaden men får nu själv en stor del av den, konstaterar Hasjimov.

Rättegång pågår

I och med försäljningen har Telia, enligt företaget, genomfört samtliga åtaganden gentemot det amerikanska justitiedepartementet i den uppgörelse som gjordes för drygt ett år sedan.

Fortfarande pågår den svenska rättsprocessen mot flera av de dåvarande chefernas personliga ansvar, där bland andra ex-vd:n Lars Nyberg står åtalad för medhjälp till grovt mutbrott.

Det var mellan åren 2007 och 2010 som Telia betalade miljardbelopp till dåvarande uzbekiske diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova för att kunna bedriva verksamhet i landet – något Telia som företag har medgivit i uppgörelsen med de amerikanska myndigheterna. Däremot nekar de utpekade ex-cheferna till brott.