Mikael Engvall, här med sonen Johannes, tycker att slopad inkomsttak på föräldraförsäkringenär en bra idé.
Mikael Engvall, här med sonen Johannes, tycker att slopad inkomsttak på föräldraförsäkringenär en bra idé.

Slopat tak ska få pappa att stanna hemma

ANNONS
|

Den jämställdhetsbonus som regeringen utlovat hyllas av Nyamko Sabuni. Hon vill ha fler morötter för att få papporna att ta ut föräldraförsäkringen, till exempel genom att helt slopa inkomsttaket. Det skulle locka högavlönade pappor att ta ut föräldraledighet, och höginkomsttagare är trendsättare, sa hon i går till Svenska Dagbladet. Men socialminister Göran Hägglund (kd) tycker inte att taket ska bort.

- Det är inget som över huvud taget tagits upp i regeringen. Att ta bort taket skulle bara gynna dem med de allra högsta inkomsterna och det tror jag inte folk skulle uppfatta som ett bra sätt att använda statens resurser på, säger han till TT.

ANNONS

Papporna tog ut 20,6 procent

En sådan reform skulle kosta staten 400 miljoner under 2007, säger Mats Johansson, som är utredare på Försäkringskassan. Då har man inte räknat med en ökning i antalet höginkomsttagare, vilket ju är målet. Totalt kostar föräldraförsäkringen 21,3 miljarder under 2007, beräknar Försäkringskassan.

Tidigare ekonomiska incitament har inte visat sig ha någon stor effekt på huruvida pappor stannar hemma med barn eller inte. Den första juli 2006 höjdes inkomsttaket från 7,5 till 10 prisbasbelopp, från cirka 25 000 till 34 000 kronor i månaden. Det innebär att man får ut 80 procent av lönen upp till det beloppet vid föräldraledighet. I statistiken ser man ingen markant skillnad i männens andel av föräldraförsäkringen efter höjningen av inkomsttaket.

Under 2006 tog papporna ut 20,6 procent av de sammanlagda dagarna, en ökning med drygt en procentenhet från 2005. Det följer den långsamma trenden mot en jämnare fördelning av föräldraledigheten, där männens andel ökat med omkring en procentenhet varje år under de senaste åren.

Viss betydelse

Redan i dag är det främst högavlönade pappor som är föräldralediga, visar Försäkringskassans undersökningar.

- Utbildning och inkomst är de avgörande variablerna. Ju högre inkomst man har desto mer pappaledig är man, upp till inkomsttaket. Där upphör det positiva sambandet, säger Niklas Löfgren, som är försäkringsanalytiker på Försäkringskassan.

ANNONS

Ekonomiska incitament för höginkomsttagare har viss betydelse, men det är i första hand andra faktorer som påverkar mäns benägenhet att ta ut föräldraförsäkring.

- Minst dagar tar man ut om man är låginkomsttagare, lågutbildad och har en dålig anknytning till arbetsmarknaden, säger Niklas Löfgren.

Socialdemokraternas vice ordförande i socialförsäkringsutskottet Tomas Eneroth tycker att det är betecknande att socialministern tar avstånd från Nyamko Sabunis idéer.

- Det visar ju tydligt vilken splittring det finns mellan folkpartiet och kristdemokraterna. Förvirringen inom familjepolitiken är fortsatt total, säger han till TT.

Inte aktuellt för s

- Vårdnadsbidraget har blivit en kvarnsten runt folkpartiets hals. Man ska komma ihåg att folkpartiledaren Lars Leijonborg i Bankeryd motsatte sig att sänka taket i sjukförsäkringen, vilket han fick vika sig för. Nu tar man i stället upp en annan takdiskussion, säger Eneroth.

För socialdemokraterna är det inte aktuellt att ta bort taket i föräldraförsäkringen, snarare handlar det om att återställa de försämringar som den borgerliga regeringen gjort i försäkringen, till exempel för tillfällig föräldrapenning, framhåller Eneroth för TT.

ANNONS