Tommy Ottergren Ståhl är huvudskyddsombud på Arbetsförmedlingen i Region Väst. Vid Järntorget finns ett av Göteborgskontoren. I veckan väntas besked om hur många av dem som kommer att vara kvar på sikt.
Tommy Ottergren Ståhl är huvudskyddsombud på Arbetsförmedlingen i Region Väst. Vid Järntorget finns ett av Göteborgskontoren. I veckan väntas besked om hur många av dem som kommer att vara kvar på sikt. Bild: PER WAHLBERG

Skyddsombudet slår larm om tuff situation på Arbetsförmedlingen

Gamlestaden, Ale och Härryda. Det är några av av Arbetsförmedlingens kontor i regionen som har det tufft just nu, enligt skyddsombudet Tommy Ottergren Ståhl: "De som blir lidande är de med behov av extra stöd"

ANNONS
|

GP träffar Tommy Ottergren Ståhl på Arbetsförmedlingen Centrum i Göteborg. Han är huvudskyddsombud för Region väst, det vill säga Halland, Göteborg, Fyrbodal, Skaraborg och Älvsborg. Där har varje kontor minskat så mycket att man ofta har svårt att bemanna kundtorgen.

LÄS MER:"Vi är för få händer för att klara vårt uppdrag"

– Här på Centrum är det ändå rätt drägligt, det finns de kontor som har de betydligt värre, säger Ottergren Ståhl.

– Gamlestaden har det tufft till exempel. I takt med att Angeredskontoret lagt ner kommer det personer som vill ha personlig hjälp och stöd. Samtidigt är läget svårast för de små kontoren – som ex Laholm, Ale och Härryda – som är sårbara så fort någon är sjuk eller ledig.

ANNONS

Hinner inte att se

De som blir lidande av bristen på personal, enligt Ottergren Ståhl, är arbetssökande som har behov av extra stöd.

– Då gäller det att se dem, men det gör du inte som förmedlare om du har 400-500 sökande. Det man hinner med nu är att ta nya planeringsmöten, granska aktivitetsrapporter och fatta beslut.

Beslut i veckan

AF i regionen fortsätter att krympa. I veckan kommer troligtvis beslut om vilka kontor som ska läggas ned. Totalt ska det vara 13 kvar i området. Tittar man på Göteborg ska sex vara kvar, hälften mot vad som finns i dag.

– Det krävs att kundtjänst byggs ut så de kan avlasta de lokala kontoren. Det är på gång men tar tid och här är ett glapp från hösten 2019 till våren 2021, säger Ottergren Ståhl.

– Det är det här glappet som medarbetarna oroar sig för. Vi kanske blir en jättebra myndighet men vad händer under tiden fram till 2021?

Väldigt lite om den enskilde

Enligt Ottergren Ståhl jobbar man aktivt på att hitta lösningar i samverkan mellan ledning, fack och skyddsorganisation i Region Väst.

– Men jag tror inte man ser från politiskt håll eller vår högsta ledning hur det faktiskt ser ut. Ett exempel är när det går ut info på intranät om att vi måste använda åtgärdsmedlen och inget om hur arbetsbelastningen ser ut. Det handlar väldigt lite om den enskilde medarbetaren och hur den ska överleva dagen och veckan.

ANNONS
ANNONS