Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen varnar för risker med hög skuldtillväxt. Arkivbild.

Skulderna som sätter skräck i FI

Finansinspektionen varnar för den kraftiga skuldutvecklingen i fastighetssektorn och flaggar för att det kan komma åtgärder för att bromsa.

Finansinspektionen pekar ut den kommersiella fastighetsmarknaden som en riskfaktor om räntorna skulle börja stiga. Skuldsättningen har stigit kraftigt de senaste åren, liksom priserna på fastigheterna.

Det har varit en väldig kraftig ökning av skuldgraden, säger FI:s chefsekonom Henrik Braconier.

1990-talskrisen

Bankerna har också en hög utlåning till just den sektorn och vid en kris i fastighetsbranschen, likt den i början på 1990-talet, hotas den finansiella stabiliteten, enligt Braconier.

Uppemot 20 procent av fastighetsbolagen är extra känsliga för en större räntehöjning och sjunkande hyresintäkter, enligt FI:s beräkningar.

"FI:s samlade bedömning är att det finns förhöjda risker på den kommersiella fastighetsmarknaden", skriver myndigheten i sin nya stabilitetsrapport.

Vi har en del frågor som gör att vi behöver titta närmare på detta, säger Henrik Braconier.

Ingen fara på taket

FI aviserar därför att det kan komma åtgärder för att bromsa skuldutvecklingen i den kommersiella fastighetsbranschen.

Sådana åtgärder skulle kunna vara något slags amorteringskrav – likt hushållssektorn – eller tuffare krav på bankernas utlåning till fastighetsbranschen, enligt Thedéen, som tillägger att det än så länge bara är tänkbara åtgärder men att det är olika varianter som praktiseras i andra länder.

Albin Sandberg, fastighetsanalytiker på Kepler Kepler Cheuvreux, tonar dock ner riskerna.

Jag ser ingen fara på taket.

Minskad efterfrågan

De börsnoterade fastighetsbolagen redovisar starka resultatrapporter, de har lätt att finansiera sig och väldigt låga nivåer av outhyrda kontorslokaler (vakansgrad).

Hotet skulle väl vara en allmän större nedgång i konjunkturen med minskad efterfråga på kontorslokaler med pressade priser som följd, enligt Albin Sandberg som ser det som naturligt att Finansinspektionen tittar på riskbilden, det är deras jobb.

Men jag tycker inte man ska vara orolig, säger han.