Karl Sandberg och Paolo Ramos på Nokas har märkt att efterfrågan i säkerhetsbranschen ökat. Här tillsammans Jimmy Thompson och Sebastian Benchimol.
Karl Sandberg och Paolo Ramos på Nokas har märkt att efterfrågan i säkerhetsbranschen ökat. Här tillsammans Jimmy Thompson och Sebastian Benchimol.

Skriande rekryteringsbehov i utskälld bransch

Säkerhetsbranschen växer så att det knakar och med den behovet av att rekrytera nytt folk. Under de kommande tre åren behövs över 5 000 personer som kan arbeta som exempelvis ordningsvakter och väktare.

ANNONS
|

För första gången har man gjort en större kartläggning av rekryteringsbehovet i säkerhetsbranschen som även omfattar bland annat larmoperatörer, parkeringsvakter, flygplatskontrollanter och skyddsvakter.

- Det finns en samhällsutveckling som är trist på många sätt som gör att många kunder vill antingen utöka sin bevakning eller tillkomma med nya uppdrag. Exempelvis kommuner har börjat upphandla en del ordningsvakter, säger Li Jansson, branschchef och vice vd på branschorganisationen Säkerhetsföretagen.

ANNONS

Ungefär 5300 personer behöver rekryteras till hela branschen de kommande tre åren, varav cirka hälften är ersättningsrekryteringar och hälften nyrekryteringar.

- Behovet är växande, framför allt när det gäller väktare och ordningsvakter. Alla säkerhetsföretagens olika delar har en ökad efterfrågan, säger Li Jansson.

Svårt att behålla

En vanlig väg in i arbetet är att börja som deltidsanställd, extra vid sidan av studierna, eller via ett sommarjobb, enligt Karl Sandberg, HR-chef på säkerhetsföretaget Nokas.

När du ser en uniform på stan är det inte ovanligt att det är en blivande tandläkare, ingenjör eller beteendevetare, säger han.

Ett orosmoln för branschen när det gäller rekryteringen är att länsstyrelsernas handläggningstider har ökat.

- När man ansöker om en anställning i ett auktoriserat bevakningsföretag måste man kontrolleras och granskas av länsstyrelsen. Det vill vi verkligen värna, men handläggningstiderna har blivit ohållbara i vissa delar av landet, säger Li Jansson.

ANNONS

Och väntetiden får konsekvenser.

- Det ska ta två veckor, men är uppe på sex veckor på vissa håll. Det kan låta som en petitess men våra sökande söker ofta flera jobb och då kan det hända att de väljer något annat, säger Karl Sandberg.

Att få bra och erfarna anställda att stanna kan också vara ett problem. Många försvinner till studier eller andra arbeten efter några år. En anställd på Nokas stannar i genomsnitt omkring sex år på företaget.

- Vi vill gärna att man ska jobba några år innan man får mer kvalificerade uppgifter, säger Karl Sandberg.

Spegla samhället

Paolo Ramos, rekryterare hos Nokas, är ett av undantagen. Han planerade att bli socionom, men är kvar på företaget sedan 20 år.

- Det är ett givande arbete. Man träffar många människor, det händer saker, både positiva och negativa, tyvärr, säger han.

ANNONS

Sedan han började har mycket förändrats, exempelvis när det gäller hur man sätter in stödåtgärder och tar hand om anställda som varit med om svåra situationer.

TT: Finns det ett problem med att fel folk söker sig till branschen?

- Jag skulle inte säga att det är ett problem. Många människor söker sig till oss och alla kanske inte är lämpade. Men de sållas bort i rekryteringsprocessen, säger Paolo Ramos.

När det gäller mångfalden bland de anställda återstår också en del arbete. Hos Nokas har omkring en tredjedel av de anställda utländsk bakgrund och drygt en tredjedel är kvinnor.

- Vi ska ju spegla samhället på olika sätt, säger Karl Sandberg.

Kritiserad grupp

För en dryg vecka sedan fick en höggravid kvinna föras till sjukhus med ambulans efter att ha blivit avvisad från tunnelbanan av ordningsvakter vid en biljettkontroll – en händelse som väckt frågor och starka känslor kring yrkesgruppen.

ANNONS

Ordningsvakterna var inte anställda hos Nokas och Karl Sandberg vill inte kommentera den specifika händelsen.

- Många känner sig ledsna och utpekade. Det här är en kår som har förändrats väldigt mycket. Det var betydligt mer en ”särskild grupp” för 15 år sedan men är en betydligt mer blandad grupp i dag. En lite tilltufsad grupp i medier och som inte alls känner igen sig i det som beskrivs, säger Karl Sandberg.

- Men det är klart, det finns ordningsvakter som inte ska vara ordningsvakter. Vi har ett fall med en före detta anställd som får fortsätta verka som ordningsvakt. Det är ett jättestort problem. Vi kan skilja någon från en anställning, men vi kan inte skilja någon från att vara ordningsvakt. Det gör polisen, säger Karl Sandberg.

TT

ANNONS

Fakta: Yrkeskategorier inom säkerhetsbranschen

Väktare, värdetransportör, uppräkningspersonal, larmoperatör, tekniktjänster, ordningsvakt, skyddsvakt, parkeringsvakt, flygplatskontrollant.

För att bli anställd på ett auktoriserat bevakningsföretag krävs att personen uppfyller vissa krav och blir godkänd av länsstyrelsen som bland annat gör en kontroll mot belastningsregistret.

Väktare och skyddsvakter, med flera, utbildas vid den branschägda skolan, BYA Väktarskolan.

Exempelvis Nokas utbildar själva sina flygplatskontrollanter och ordningsvakter utbildas i huvudsak hos polisen.

Väktare fortbildas vart fjärde år, ordningsvakter fortbildas vart tredje år och skyddsvakter fortbildas vart femte år.

Minst en gång per år, oavsett tjänst, kontrolleras samtliga anställda av länsstyrelsen en gång per år.

Källa: Nokas

ANNONS