Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Både Nordeas chefsanalytiker och globalchefsstrateg har självmant valt att lämna.  Bild: Ruud, Vidar
Både Nordeas chefsanalytiker och globalchefsstrateg har självmant valt att lämna. Bild: Ruud, Vidar

Skrev vaccinskeptisk rapport – lämnar storbanken

Både Nordeas chefsanalytiker och globalchefsstrateg lämnar sina uppdrag på storbanken. Anledningen är en uppmärksammad analys som drogs tillbaka i november ifjol, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Den uppmärksammade analysen som skrevs och drogs tillbaka i höstas innehöll bland annat kritik mot länder vars regeringar infört vissa restriktioner för att hindra smittspridningen av coronaviruset. Bland annat användes ordet ”lockdownistas” för att beskriva länderna, något som betraktas som ett nedsättande ord för karantänförespråkare.

Vidare används referensen ”papers please” från filmen Casablanca. I filmen används frasen för att beskriva en polisstat, i analysen använde man referensen om uppvisande av vaccinpass.

LÄS MER: Bankekonom: Risk att det blir stökigt

Refererade till Nürnbergrättegångarna

Dessutom antydde skribenterna skepsis kring effekten av en tredje vaccindos.

”Vaccinet är tydligen så bra att man måste tvinga folk att ta det”, skrev de, med hänvisning till de så kallade Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget. Vidare i analysen gick att läsa:

”Om man lägger lärdomarna från Nürnbergrättegångarna därhän, sådant som kroppslig integritet, rätten till informerade val, påverkan på medborgerliga fri- och rättigheter och så vidare (för vem bryr sig egentligen?), så bär karantänsregler och vaccinkrav och dylikt faktiskt ändå med sig kostnader”.

Blev erbjudna jobb

Både chefsanalytikern och globalchefsstrategen har varit avstängda sedan analysen drogs tillbaka i höstas. Trots det skriver Nordea i sitt pressmeddelande att båda skribenterna till analysen har erbjudits att fortsatta jobba på Nordea Markets.

Nordea skriver att de båda cheferna själva har valt att lämna.

Globalchefsstrategen skriver i ett meddelande till GP att han inte vill kommentera ärendet. GP har även sökt chefsanalytikern, utan framgång.

LÄS MER: Antivaxx-event i Folkets hus i Backa skapar protester

LÄS MER: Backa Folkets hus avbokar föreläsning med antivaxxare

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.