Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skor blir dyrare på fredag

HANDEL: Nu tas första steget mot dyrare skor. Extra tullar på importen från Kina och Vietnam ska gynna skotillverkningen inom EU, men branschen finner andra lågprisländer.
Dyrare skor blir konsekvensen av de skotullar som EU-kommissionen bestämt ska gälla vid skoimport från Kina och Vietnam.
På fredag tas första steget i den successiva upptrappningen av avgifterna som ska vara helt genomförda i oktober. Då kommer skinnskor från Kina och Vietnam att vara cirka 19 respektive 17 procent dyrare, något som både kunder och bransch kommer att få stå för.
- Olika importörer har olika möjligheter att förhandla med leverantörerna, men merkostnaderna kommer att märkas i kundledet, säger Carl Eckerdahl på Handelns utredningsinstitut, HUI.
Beslutet, som kom i förra veckan, är en konsekvens av att EU-kommissionen misstänker att Kina och Vietnam ger sina skotillverkare otillåtna fördelar. Förhoppningen är att den dyrare importen ska öka handeln med skor inom Europa. Men den förhoppningen lär, enligt branschen komma på skam.
- Det som kan hända på sikt är att skotillverkningen flyttas till andra länder i Asien som Thailand, Kambodja och Indonesien, säger Ingemar Charleson, vd för Nilson Group, den enskilt största aktören på den svenska skomarknaden.
Inom företaget ryms butikskoncepten Din Sko, Nilson Skopunkten, Jerns och Radical Sports där en fjärdedel av svenskarnas skoinköp inom fackhandeln sker. Nilson Group importerar mer än hälften av sina skor från Asien, företrädesvis från Kina och Vietnam.
- Tullarna kommer att innebära höjda skopriser för kunderna, hur mycket vet vi inte förrän till hösten. Vi måste självklart också täcka en del av merkostnaderna med våra marginaler, men vi kan inte täcka allt, säger Ingemar Charleson.
Eftersom skor som är gjorda av enbart eller mestadels tyg inte beläggs med extra tullar kommer sannolikt också skomodet att påverkas av skotullarna. Däremot tror inte Ingemar Charleson att kunderna kommer att bunkra skor. Modeprägeln är för stark, eller som Ingemar Charleson säger: "Skor är färskvara".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.