Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Skistarflaggor i Sälen. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Skistar stänger anläggningarna för säsongen

Skistar stänger alla sina skidanläggningar i Sverige från och med måndag.
Folkhälsomyndighetens skärpta ton och signaler från den lokala sjukvården blev avgörande för beslutet.

– Vi tog beslutet efter att ha talat med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och fått rådet att stänga våra skidanläggningar, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand till TT.

Tidigare på tisdagen samtalade han med smittskyddsläkaren i Dalarna och hälsovårdscentralen i Sälen.

– Bilden av vårdläget förändras varje dag, säger Stefan Sjöstrand och påpekar att intensivvårdsplatserna i Mora och Falun redan är fullbelagda.

– Om vi då får skidåkare som bryter ben eller behöver opereras av andra orsaker kommer de att skapa ett tryck på vården.

Tagit intryck

Stefan Sjöstrand har haft en tät dialog med den lokala sjuk- och hälsovården. Tisdagens möte gjorde starkt intryck.

– Det blir väldigt påtagligt vilken situation Sverige befinner sig i. Då känns det bra att fatta ett sådant här beslut, säger han.

Tidigare har Folkhälsomyndigheten bett personer som planerat att besöka fjällen att överväga om resan verkligen var nödvändig, eftersom alla behöver hjälpa till att dämpa spridningstakten av covid-19. Skidanläggningar är särskilt problematiska eftersom många från olika delar av landet reser dit, inte minst till påsk.

I början av mars kom Folkhälsomyndigheten med rekommendationer om hantering av köer och liftar – restriktioner som Skistar noga följt, enligt Stefan Sjöstrand:

– Nu kom de med nya råd till oss. Och när vi fick ett tydliggörande av Johan Carlson i kväll följde vi det direkt.

Sänker resultatet

Folkhälsomyndighetens råd om stängning är kopplat till risken för överbelastning i sjukvården i de berörda regionerna.

Skistars beslut gäller anläggningarna i Sälen, Vemdalen och Åre. Sedan tidigare är anläggningarna norska Trysil (den 12 mars) och Hemsedal samt österrikiska St Johann (den 15 mars) stängda på grund av myndighetsbeslut relaterade till spridningen av coronavirus.

Stängningen gäller resten av vintersäsongen 2020. Påskgäster får boka av eller boka om till nästa år.

Beslutet innebär att Skistar kortar säsongen två-fyra veckor beroende på ort. Hur mycket det minskar helårsresultatet är ännu för tidigt att veta, konstaterar det börsnoterade bolaget.

Också Branäsgruppen

– Det som är positivt för oss rent ekonomiskt är att detta inte händer i november utan några få veckor före normal stängning. Men det är klart att det får en väsentlig påverkan på vårt resultat, säger Stefan Sjöstrand.

En annan effekt är att säsongsanställda kommer att få sluta sina jobb tidigare än tänkt, precis som skett i Norge.

Även Branäsgruppen avslutar säsongen i förtid och stänger på söndag. Det berör Branäs i Värmland och Kungsberget i Gästrikland.

Lars Pedersen/TT

Toppstationen för liftarna på Åreskutan. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT