Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Skippade SFI – i dag toppsäljare

Efter bara två år i Sverige är Basel en toppsäljare på företaget Key Solutions. Orsaken till hans snabba etablering som nyanländ stavas självstudier i svenska och en stark inre drivkraft.

När Basel 2015 hamnade i den svenska högsommaren hade han två veckor tidigare korsat Medelhavet i en gummibåt. Bakom sig hade han lämnat både föräldrarna och kriget i Syrien.

Nu befann han sig på en flyktingförläggning i Munkfors, där han tidigt förstod att språket var nyckeln till det svenska samhället. 

– Jag bestämde mig tidigt för att lära mig svenska snabbt. I stället för att slösa tid på andra saker la jag runt sex till sju timmar per dag på att lära mig svenska via filmklipp på internet, säger Basel, som inte vill gå ut med sitt efternamn.

Undvek SFI-lektionerna 

Basel tog aldrig några lektioner genom svenska för invandrare, SFI. I stället fick han höra av sin handläggare på Migrationsverket att han lärt sig svenska på rekordtid.

Efter att i februari 2016 fått permanent uppehållstillstånd lyckades han några månader senare få jobb på Key Solutions i Göteborg. Företaget har 160 anställda som säljer direkt till företag och privatpersoner, bland annat genom dörrknackning och evenemangsförsäljning. Basel har flera gånger betitlats "månadens säljare". 

– Jobbet har varit väldigt viktigt för mig. I början fick jag hjälp att skaffa lägenhet, och jag lärde känna många nya arbetskamrater. Med min lön har jag kunnat skicka pengar till mina föräldrar. Genom att träffa kunder varje dag har jag dessutom utvecklat mitt språk mycket mer än vad jag skulle ha gjort i någon utbildning. 

En tredjedel med eftergymnasial utbildning 

När Basel kom till Sverige hade han en kandidatexamen i ekonomi, något som han tror underlättat etableringen. Av de drygt 105 000 nyanlända som sökte arbete i maj hade 31 procent eftergymnasial utbildning.

Men oavsett om man som nyanländ har universitetsutbildning eller inte, är Basels främsta råd att tidigt umgås med svenskspråkiga och att lära sig om det svenska samhället. 

– Tyvärr har jag sett flera exempel på asylboenden där personer blivit deprimerade när de inte vetat vilket som är det första steget. Jag vet att det är tufft, men det finns möjligheter om man investerar mycket tid. Min mamma börjar ofta gråta i telefonen när jag berättar hur bra det går för mig i Sverige. 

Basel berättar att han varje dag tänker på sin familj. I dag har han en syster i Karlskorna och en bror i USA. I framtiden hoppas han att även hans föräldrar ska kunna få uppehållstillstånd i Sverige. 

En som bidrog till att Basel anställdes är Anton Sörkvist, försäljningschef på Key Solutions. Att Basel hade bott i Sverige i mindre än ett år när han intervjuades var något som inte avskräckte. 

– Föreställ dig att du tvingas lämna Sverige och att du hamnar i ett främmande land. Du får chansen att, trots dina begränsningar i språket, få ett jobb. Hur mycket skulle du inte då anstränga dig för att ge tillbaka? frågar Anton Sörkvist.

Han framhåller också att företag har ett stort ansvar att våga satsa på den outnyttjade kompetens som finns hos nyanlända.

– Jag tror att många företag ser utmaningen i språket och att personer kanske inte är ”färdiglärda” direkt när de kommer in. Jag skulle i stället vilja se det som en möjlighet. Med tanke på all den teknik som finns tillgänglig i dag så tror jag att språket löser sig – bara viljan finns där. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.