SKF:s vd om kraftiga vinstökningen: ”Glädjande”

SKF gör en kraftigt ökad vinst under årets andra kvartal. Nya vd:n Rickard Gustafson glädjer sig åt siffrorna och är optimistisk inför framtiden – men vågar inte andas ut helt.
– Jag tror att det vore naivt att säga att pandemin inte längre kommer att ha någon påverkan, säger han.

ANNONS

SKF slår analytikernas förväntningar och redovisar en vinst före skatt på 2 801 miljoner kronor för andra kvartalet i år. Det kan jämföras med 580 miljoner kronor för samma period förra året.

En stark första delårsrapport för nytillträdda vd:n Rickard Gustafson – som dock är ödmjuk inför sin egen roll i det hela.

– Det är inte jag som är den stora bidragande orsaken till det här resultatet, men det är glädjande för mig som ny vd att få presentera ett väldigt starkt kvartal, säger han.

– Det är fina siffror där såväl intäkterna växer kraftigt med 33 procent jämfört med samma kvartal föregående år samtidigt som vi faktiskt förstärker lönsamheten.

ANNONS

LÄS MER:Börsyra: Så bra har det gått för Göteborgsbolagen första halvåret 2021

LÄS MER:Då presenterar Göteborgsbolagen sina kvartalsrapporter

SKF:s vd: ”Ser resultat”

Omsättningen uppgick till 20 735 miljoner kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med 16 599 miljoner kronor under motsvarande period förra året – då pandemin slog hårt mot hela industrisektorn. Många av SKF:s kunder stoppade då sina verksamheter helt vilket också påverkade kullagertillverkarens omsättning.

När ekonomin nu har tagit fart följer de med även på uppsvinget.

– Även om pandemin fortfarande inte är över så snurrar världsekonomin på med ganska god kraft och våra kunder har ökat sin efterfrågan, säger Rickard Gustafson.

Den ökade lönsamheten kommer sig av underliggande strukturella grepp som SKF har tagit de senaste åren, enligt vd:n.

– Vi har investerat i automation vilket har ökat vår effektivitet och produktivitet. Det ser vi ger resultat nu, även i siffrorna, säger han.

Valutakurser påverkar stort

I rapporten framhåller bolaget att resultatet är särskilt starkt med tanke på att de fortsatt påverkas kraftigt av valutaeffekter och ökade kostnader för insatsvaror. Valutakurserna hade en negativ påverkan med nästan 600 miljoner kronor, medan kostnadsökningen för insatsvaror tyngde resultatet med omkring 700 miljoner.

Det har satt sin prägel, konstaterar Rickard Gustafson.

– Men uppenbarligen har vi lyckats med de insatser vi har gjort. Cirka hälften av kostnadsökningen menar vi att vi har lyckats hantera via egna kostnadsbesparingar eller direkta prisjusteringar gentemot våra slutkunder.

ANNONS

Hur har kunderna tagit emot prishöjningarna?

– Det är klart att det är en diskussion och en förhandling som vi har med våra kunder. Men de ser väl samma sak som vi, att vi alla har ökade kostnader och att det finns en logisk förklaring till det. Jag säger inte att det är lätt på något vis, men vi kommer att fortsätta att jobba med våra kunder och försöka få kompensation för de ökade kostnader som vi har.

SKF stänger fler fabriker

Sedan 2019 har SKF stängt sex fabriker och håller just nu på att stänga ytterligare elva. Primärt innebär det att produktion flyttas från Centraleuropa till Asien och även delvis till Amerika – men totalt sett så innebär det inte att det blir ”så extremt mycket färre” medarbetare enligt Rickard Gustafson.

– Vi har en ambition om att öka produktiviteten i verksamheten och kunna hantera större volymer med färre medarbetare, men mycket handlar om att flytta produktion. Kollegor drabbas i vissa länder och det nyanställs i andra länder, säger han.

Efterfrågan framåt väntas förbli stark, och under det tredje kvartalet förväntar sig SKF en tillväxt på omkring 10 procent jämfört med samma kvartal 2020. Samtidigt medför pandemin fortsatt oro.

– Det är väldigt svårt för någon att förutspå vad som kommer att ske och hur det kommer att utvecklas, så jag tror att det vore naivt att säga att pandemin inte längre kommer att ha någon påverkan, säger Rickard Gustafson.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS