Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

SKF varslar 300 anställda – 250 i Göteborg

SKF meddelar på måndagen att de varslar 300 tjänstemän om uppsägning i spåren av coronakrisen. Anledningarna är indragna korttidspermitteringar samt en påskyndad omställningsprocess för bolaget.
– Jag tror att varslet blev större och fick skyndas på på grund av det indragna korttidsstödet, säger Unionens klubbordförande Jonny Hilbert.

Bakgrunden till varslet är den minskade globala efterfrågan till följd av Coronakrisen och den pågående kompetensväxlingen inom koncernen.

LÄS MER: Därför hamnade SKF i kläm med sina utdelningar

Varslet berör tjänstemän och omfattar alla SKF-bolag i Sverige. Beskedet kommunicerades internt under måndagen.

– Det handlar om att anpassa alla tjänstemannaroller till den digitalisering och automatisering som pågår, säger SKF:s presschef Theo Kjellberg.

I slutet av mars permitterade SKF omkring 1 500 tjänstemän på grund av minskad efterfrågan till följd av coronakrisen. I början av maj hävde bolaget dock permitteringarna efter beskedet från Tillväxtverket om att myndigheten stoppar statligt stöd till bolag som samtidigt delat ut pengar till aktieägarna.

SKF: Utdelningsfrågan avgörande för varslet

Theo Kjellberg säger att de hävda permitteringarna spelade in för dagens besked.

– Korttidspermitteringar är ett bra sätt att överbrygga en kortare kris. Kombinationen av att stödet drogs tillbaka tillsammans med behovet av omställning gör att vi nu behöver lägga ett varsel, säger han.

– Detta är ett svårt men ändå nödvändigt beslut för att säkerställa att SKF förblir konkurrenskraftigt. Vi har implementerat en rad åtgärder och kostnadsbesparingar för att minimera effekten av det rådande marknadsläget men tyvärr måste vi också göra strukturella förändringar inom hela bolaget. Vi kommer fortsätta investera i kompetensutveckling, teknik- och produktutveckling och även digitalisering och automatisering av våra fabriker. Allt detta gör vi för att SKF ska komma ur krisen som ett starkare, snabbare och mer kundnära bolag, säger Alrik Danielson vd, i ett internt dokument som GP tagit del av.

Hoppas reda ut vem som blir av med jobbet före semestern

Nu tar fackliga förhandlingar vid och de som blir uppsagda eller får förändrade arbetsuppgifter kommer få besked om detta efter avslutade förhandlingar, som SKF har ambitionen att vara klara med i början av juli, uppger SKF:s presschef Theo Kjellberg för GP.

Bolaget har totalt 3 200 medarbetare i Sverige, varav cirka 1 500 tjänstemän. Merparten av SKF:s anställda arbetar i Göteborg, men Theo Kjellberg vill inte spekulera i hur många jobb i Göteborg som kan påverkas.

För tjänstemannafacken Unionen och Sveriges Ingenjörer kom beskedet om varsel på central nivå som en överraskning.

– Det är verkligen trist att det här varslet har lagts. Nu väntar förhandlingar och i det ligger vårt fokus på att tillsammans med bolaget försöka komma fram till så bra lösningar som möjligt utifrån detta tråkiga läge. SKF:s styrka bygger på ingenjörskap i världsklass. Det är därför viktigt att tillvarata kunnandet och medarbetarna även i företagets fortsatta utveckling, säger Alexander Orlinge, pressekreterare vid Sveriges Ingenjörer till GP.

Beskedet väntat enligt SKF-klubben

För Unionens klubbordförande på SKF, Jonny Hilbert, kom dock inte varslet som en chock.

– Vi visste väl att det var åt det här hållet det blåste. Av de 300 som varslas påverkas 250 i Göteborg men hur det slår mer specifikt vet vi ännu inte. Jag skulle tro att det drabbar hela SKF generellt, säger han.

Jonny Hilbert delar presschefen Theo Kjellbergs analys om att det indragna korttidsstödet förvärrat situationen.

– Utdelningsfrågan är komplex. Men jag tror att varslet blev större och fick skyndas på på grund av det indragna korttidsstödet, säger fackbasen till GP.

Såsom SKF kommunicerar ska förhandlingarna bli klara före semestern. Men den tidsplanen ger Jonny Hilbert inte mycket för.

– Jag vet att de har det som mål men jag är själv skeptisk till det, sådana här förhandlingar tenderar att ta lång tid. Det jag kan säga är att förhandlingarna startar redan imorgon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.