Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det är ännu oklart vilka effekter nedskärningarna får på SKF-fabriken i Göteborg. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Det är ännu oklart vilka effekter nedskärningarna får på SKF-fabriken i Göteborg. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

SKF varnar för corona-effekter

SKF stänger fabriker och drar ner på personal i coronavirusets spår. Kullagerjätten varnar för också för att virusets konsekvenser riskerar ge finansiell påverkan från slutet av mars.
– Det kan handla om allt från korttidsarbete till permitteringar, det varierar från land till land, säger, Theo Kjellberg, presschef på SKF.

"Det finns en betydande risk för en materiell finansiell påverkan på SKF från slutet av mars" skriver SKF i ett pressmeddelande. Konkret innebär det olika typer av flexibilitetslösningar enligt Theo Kjellberg, presschef på SKF.

– Det kan handla om allt från korttidsarbete till permitteringar, det varierar från land till land, säger han.

Oklart med fabriken i Göteborg

Exakt hur stor påverkan kan bli vill bolaget inte spekulera kring just nu. Specifikt hur fabrikerna i Sverige, däribland den i Göteborg påverkas, väljer SKF att inte uttala sig om i nuläget.

– Vi kan inte svara på det just nu, säger Theo Kjellberg.

Klart är iallafall att man kommer att stänga fabriker, genomföra kostnadsbesparingar och dra ner på personal för att hantera den osäkerhet om framtiden som kommer med det nya coronaviruset.

Stänger fabriker i Europa

Neddragningarna berör främst tre fabriker i Frankrike, Italien och Spanien, som tillverkar lager till fordonsindustrin, berättar SKF:s presschef Theo Kjellberg.

– Många stora fordonstillverkare stänger sina fabriker och vi behöver anpassa oss efter det, säger han.

Coronaviruset och dess konsekvenser har slagit hårt mot verkstadsindustrin. Tidigare i veckan varnade AB Volvo för att virusets framfart kan få "väsentlig finansiell påverkan" på koncernens resultat. Strax därefter beslutades också att Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve stängs i två veckor, från och med måndag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.