Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Torslanda IK under Gothia Cup 2019.
Torslanda IK under Gothia Cup 2019. Bild: Olof Ohlsson

SKF sponsrade Gothia Cup – får straffskatt

SKF får ett skattetillägg på drygt två miljoner kronor. Att sponsra Gothia Cup ger reklam hävdar kullagerjätten – nix, det är skattepliktig goodwill hävdar Skatteverket.

SKF protester mot Skatteverkets bedömning av vilken del av sponsringskostnaderna för Gothia Cup är avdragsgill, har stött på patrull, enligt Nyhetsbyrån Siren.

SKF, som varit en av Gothia Cups huvudsponsorer sedan 2007, har ett samarbetsavtal med arrangören BK Häcken. Bolaget hävdar att sponsringsprojektet är en del av SKF-koncernens arbete med Corporate Social Responsibility (CSR), samt sponsringskostnader av och ostindiefararen Götheborg, och ISGR International School.

LÄS MER: Stena Metall-chefer får ny skattesmäll – för kräftevent

LÄS MER: Global skattesmäll hotar svenska bolag

Sponsringsavgiften motsvarar inte marknadsvärdet

Skatteverket medger inte avdrag för sponsringskostnad som sådan, utan istället för värdet av de motprestationer som erhållits.

Och om marknadsvärdet av exponeringen av varumärket understiger sponsringsavgiften, medges bara sponsringsutgiften för motprestationen.

Resten bedöms som gåva – och den är inte avdragsgill, konstaterar Skatteverket.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.