Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

SKF rullar vidare

SKF ökar omsättningen i kvartal tre och den underliggande verksamheten går bra. Samtidigt sjunker resultatet före skatt. Det som drar ner är bland annat valutaeffekter och "extraordinära poster".

– Vi har en fortsatt stark tillväxt, med en organisk försäljningsökning på åtta procent. Konjunkturen är stark och det är en hög efterfrågan på våra kullager i de flesta regionerna, säger Alrik Danielson, vd för kullagerjätten.

Under kvartal tre ökade omsättningen till 18 627 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 17 862 miljoner kronor för samma kvartal i fjol.

Samtidigt redovisar SKF ett rörelseresultat före skatt på 1 692 miljoner kronor. Det kan jämföras med resultatet på 2 049 miljoner kronor för kvartal tre i fjol.

Vinsten var även något lägre än vad etablerade analytiker i genomsnitt hade förväntat sig.

Samtidigt är de poster som drar vinsten poster som främst inte bestäms av den underliggande verksamheten. Bland annat påverkar valutaeffekter resultatet negativt (-105 miljoner kronor).

Även "jämförelsestörande poster" drar ner resultatet (-246 miljoner kronor).
– Om man enbart tittar på resultatet före skatt, vilket är långt ner i resultaträkningen, så ger det en missvisande bild om vad som händer på marknaden och i bolaget. För att förstå hur det går för SKF bör man titta på det operativa resultatet innan de extraordinära kostnaderna. Då har vi som sagt åtta procents organisk tillväxt och en stark marginal på tolv procent, säger han.

SKF säljer kullager inom två segment: industri och fordon. Även om den totalt försäljningen ökade inom fordonssegmentet, så är det främst industrisegmentet som har drivit intäktsökningen.

Nordamerika backar inom fordonssegmentet

I regionerna Europa och Latinamerika var försäljningen till industrin "betydligt högre", jämfört med kvartal tre i fjol. I både Nordamerika och Asien var intäkterna från industrisegmentet "avsevärt" högre. 

Den enda region som backad var Nordamerika, där försäljningen inom fordonssegmentet var "avsevärt" lägre.
– Två saker påverkade i Nordamerika. För det första skeppade vi otroligt mycket till Nordamerika under förra året och därför blir jämförelsetalen tuffa. För det andra genomförde några av våra kunder inom fordonsindustrin modellbyten under kvartal tre vilket innebar att de drog ner inköpen av lager. 

I rapporten skriver SKF att efterfrågan förväntas bli relativt oförändrad under kvartal fyra.

Rapporten fick ett positivt mottagande av marknaden. Vid 17-tiden på tisdagen hade aktien stigit med nästan fem procent.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.