Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Olof Ohlsson

SKF rullade upp mot rekordresultat

Ökad försäljning, starkare resultat och högre marginaler. SKF har presenterat rekordmässiga siffror i sitt tredje kvartal. Men fordonsindustrins efterfrågan tror man kommer minska något.

Kullagerbolaget skriver i sin delårsrapport att det tredje kvartalet utvecklades som väntat med en fortsatt stark tillväxt inom de två huvudsegmenten; industri och fordon.

Försäljningen visar för perioden juli-september en organisk ökning med sju procent och landar på 21,3 miljarder kronor. Rörelseresultatet landade på 2,6 miljarder kronor, 600 miljoner högre än i fjol och det bästa resultatet någonsin för tredje kvartalet enligt bolaget.

Resultatet före skatt var 2,34 miljarder kronor (1,69 i fjol). Resultatet låg i linje med förväntningarna. SKF-aktien steg med 2,5 procent efter rapporten.

Rörelsemarginalen hamnar på 12,2 procent, jämfört med 10,5 procent under motsvarande kvartal i fjol.

– Vi visar upp ett rekordstarkt kvartal med en marginal över tolv procent, samtidigt som vi har ett kassaflöde över 1,6 miljarder kronor. Vi har skaffat oss en god finansiell position som gör att vi kan investera i fabriker och innovation, säger SKF:s vd Alrik Danielson.

Investeringar på hemmaplan

Investeringar kommer att märkas av även i hemstaden Göteborg, enligt koncernchefen. Men fysisk personal vid bandet kommer minska allt eftersom.

– Göteborg är vårt centrum, det är härifrån vi utgår. När vi satsar i Göteborg och moderniserar en fabrik blir det så klart en högre automationsgrad än tidigare. Men ambitionen är att vi kommer fortsätta öka antalet anställda, även om antalet på fabriksgolvet kommer minska, säger Danielson utan att gå in på några siffror.

Han vill inte heller spekulera om framtiden annat än det som väntas till årets sista kvartal. Där förväntar sig SKF att efterfrågan för en av de två divisionerna i bolaget, fordonsverksamheten, kommer att minska men att tillväxten kommer att bestå.

– Det beror egentligen på två faktorer. Dels på den europeiska marknaden där de nya utsläppsreglerna har gjort att vissa av våra kunder inte kunnat sälja sina bilar då de inte har fått igenom ett godkännande. Samtidigt har vi sett viss avmattning av tunga fordon i Asien. Inför fjärde kvartalet är vi dock positiva och tror på fortsatt tillväxt, säger Alrik Danielson.

Upptrappat handelskrig

Ett annat tänkbart hinder är det upptrappade handelskrig som märks runt om i världen, inte minst från USA. I somras intervjuade GP SKF:s presschef Theo Kjellberg kring vad Iran-sanktionerna skulle innebära för bolaget. Då höll SKF sig avvaktande kring vilka åtgärder som skulle vidtas.

LÄS MER: Göteborgsbolagen om de nya sanktionerna

Nu säger Alrik Danielson att det fått effekter på affärerna med USA.

– När det gäller importtullarna till USA så har vi höjt priserna. Men generellt kan man säga att handelskonflikter, tullar och osäkerhet aldrig är bra långsiktigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.