Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SKF satsar i Kina. På bilden sker tillverkning av lager vid SKF:s fabrik i Göteborg.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
SKF satsar i Kina. På bilden sker tillverkning av lager vid SKF:s fabrik i Göteborg. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

SKF investerar i Kina – sparkar 80 i Italien

SKF automatiserar tillverkningen för spårkullager i Italien vilket innebär att 80 personer sparkas. Samtidigt investerar kullagerjätten 370 miljoner kronor i en ny fabrik i Xinchang i Kina.

Produktionen i Göteborg påverkas inte av förändringarna.

– Inte alls, det är olika typer av produktioner. Det vi måste göra i Italien nu var vad vi gjorde i Sverige och Göteborg för några år sedan. Det handlar ytterst om att vi ska blir så effektiva på marknaden som möjligt, säger Theo Kjellberg, presschef vid SKF.

Blir flexibla

Neddragningarna och personalminskningarna vid fabriken i Bari som automatiseras innebär kostnader för koncernen på cirka 140 miljoner kronor under det andra kvartalet 2019.

– Det leder till en mer flexibel och konkurrenskraftig produktion. Samtidigt är det förstås tufft för de som drabbas. Vi försöker lösa det på så bra sätt som möjligt med olika erbjudanden, säger Theo Kjellberg.

Theo Kjellberg, presschef vid SKF. . Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Theo Kjellberg, presschef vid SKF. . Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

I samma veva flyttar delar av produktionen till Asien och delar av Östeuropa. Tillverkningen av spårkullager i Kina sker i en helt ny anläggning – samtidigt som man lägger ner två kinesiska fabriker.

– Att anpassa koncernens regionala tillverkningskapacitet är fortsatt i fokus för SKF. Tidigare var vi väldigt produktionstunga i Europa, nu försöker vi komma närmare behoven av våra produkter, både i USA och i Asien, säger Theo Kjellberg och fortsätter

– I linje med det investeras cirka 370 miljoner kronor i nya fabriken i Xinchang i Kina. Det möjliggör fortsatt tillväxt och konsolidering av befintliga tillverkningsenheter. Den nya fabriken förväntas vara i full drift under våren och sommaren nästa år, säger han till GP.

Patrick Tong, ansvarig för SKF:s verksamhet i Asien säger så här om investeringen i en kommentar:

– Vår konkurrenskraft i Asien att öka och vi kan arbeta i hela värdekedjan för att möta lokala kund- och applikationsbehov.

Kent Viitanen, ansvarig vid fabriken i Bari där neddragning och automatisering sker, säger i en kommentar:

– I Bari utvecklar vi en av världens mest avancerade, flexibla och helautomatiserade tillverkningskanaler. Det minskar omställningstiden från timmar till minuter, vilket ger en väsentligt ökad flexibilitet och servicenivå till kunderna, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.